THOMAS HEINE

Økende nervøsitet langs grensen. Gjensidige trusler. En israelsk sersjant skutt og drept av ukjent geriljastyrke. En fire år gammel libanesisk gutt og hans tvillingbror såret av libanesisk granat på villspor. En FN-bil i Libanon rammet av israelske kuler.

Men, tross alt, i det store hele ingen åpenbare tegn på at situasjonen i Midtøsten er i ferd med å bli akutt verre enn den var på forhånd ...

Neppe storkonflikt

Israel tok et dramatisk skritt med søndagens bombing av en påstått palestinsk terrortreningsleir i Syria, like ved hovedstaden Damaskus, og sinnet er betydelig i hele den arabiske verden. Men den alminnelige vurdering blant så vel arabiske som israelske som vestlige observatører er at begge parter vil forsøke å unngå en regional storkonflikt.

Problemet er at så mange aktører med så forskjellige interesser er på banen, samt at spenningene er så store etter tre års intens israelsk-palestinsk konflikt og nå også en USA-dominert okkupasjon av Irak, at mer eller mindre tilfeldige episoder kan bli de gnistene som får utviklingen ut av kontroll.

Syria sjanseløs

Kanskje en stor terrorbombe i Tel Aviv. Kanskje en rakett fra libanesisk territorium — avfyrt av en ikke nødvendigvis identifiserbar gruppe - som slår ned i den israelske grensebyen Kiryat Shmona og krever et antall dødsofre. Kanskje et nytt israelsk raid i Libanon eller Syria, der sivile blir drept.

«Med bombingen i Syria har Israel lagt enda en bensinkanne faretruende nær bålet,» konstaterer en europeisk toppdiplomat i Jordans hovedstad Amman.

«Syria er militært sjanseløs mot Israel og har dessuten en amerikansk trussel hengende over hodet. Men skjer det mer som dette, kan syrerne føle seg tvunget til å svare, eller så vil andre gjøre det for dem,» sier diplomaten med henvisning til den shiamuslimske Hizbollah-geriljaen eller diverse palestinske grupper i Syria/Libanon, som nok støttes, men ikke kontrolleres av Bashar Assad-regimet i Damaskus.

Assad-intervju

Assad kom i går med sine første kommentarer til søndagens angrep i et intervju med den syriske avisen al-Hayat.

«Det er et forsøk fra den israelske regjeringen på å sno seg ut av sin store krise ved å forsøke å terrorisere Syria og trekke oss og regionen inn i andre kriger. Denne (den israelske, red.) regjeringen ønsker krig, og krig er det som rettferdiggjør dens eksistens,» sa Bashar Assad.

Mandag og natt til tirsdag var det flere episoder langs grensen mellom Israel og Libanon. Episodene skiller seg imidlertid ikke klart ut fra det «normale» i dette området. Siden Israel trakk seg ut av Libanon i 2000, etter 20 års okkupasjon, har det vært stadige skuddvekslinger mellom Israel og Hizbollah, selv om de ikke ofte har vært dødbringende.

Søndagens israelske angrep i Syria og de påfølgende grensesammenstøtene har fått så vel Israel som Hizbollah til å trappe opp retorikken, men foreløpig uten at noen av partene har foretatt seg noe dramatisk.