— Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA anslår at det er rundt 600.000 biter romsøppel som farer rundt i verdensrommet, sier avdelingsdirektør Terje Wahl ved Norsk Romsenter opplyser at disse bitene er større enn 1 centimeter.

Dødelig søppel

— Slike biter er livsfarlige for astronauter og installasjoner kan bli ødelagt. Det er faktisk en av grunnene til at den internasjonale romstasjonen går i en så lav bane, sier han.

I romstasjonenes bane er det liten sjanse for å bli rammet av romsøppel.

ESA anslår at 4500 biter romsøppel er større enn en meter og at rundt 20.000 biter er større enn 10 centimeter. Dette inkluderer søppel i bane langt unna jorden - det som går i såkalt geostasjonær bane.

De siste tallene fra USAs romfartsorganisasjon NASA i januar i år, viser at de overvåker 12.500 biter romsøppel i verdensrommet. De kan følge biter på størrelse med en tennisball, men de kan ikke følge så små objekter i geostasjonær bane.

Overvåkes fra Vardø

Den omstridte Globus II-radaren i Vardø er en del av nettverket som overvåker romsøppelet.

Det er tre storprodusenter av romsøppel i verden; Russland, Kina og USA.

Kina skjøt i 2007 ned en gammel kommunikasjonssatellitt. Den ble ødelagt midt i det mest populære baneområdet for satellitter, og har derfor skapt et betydelig sikkerhetsproblem. Det er antatt at satellitten kan ha blitt pulverisert i så mange som 10.000 deler. På grunn av den store hastigheten, skal det ikke store biten til før skadene blir store ved en kollisjon.

Biter regner over jorden

USAs nedskyting av den «døde» spionsatellitten vil skje i en så lav bane, at bitene ventelig ikke vil skape det samme trøbbelet. Mesteparten av bitene som ikke brenner opp, vil falle ned på jorden de neste 40 dagene, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

Mesteparten vil brenne opp når bitene går inn i atmosfæren, men det som overlever heten, vil falle ned hvor som helst i banen til satellitten. Det vil si innenfor et enormt område mellom 58,5 grader sørlig og 58,5 garder nordlig bredde. Selv om sjansene er små, kan biter falle ned helt sør i Norge (sør for Egersund og Arendal).

Ingen mennesker på jorden er hittil skadet av fallende romsøppel, men NASA regner med at romsøppel faller ned på jordoverflaten minst en gang i døgnet.

Stridstema

Terje Wahl ved Norsk Romsenter opplyser at det internasjonalt arbeides med hvordan man skal beskytte installasjoner i verdensrommet mot objektene som farer rundt i verdensrommet. En vanlig hastighet for objektene er ti kilometer i sekundet eller 36.000 kilometer i timen.

En mulighet er at man sender ut i verdensrommet en enhet med kapasitet til å skyve satellitter og andre installasjoner ut i andre baner - for å forhindre kollisjon med romsøppelet. En av utfordringene er imidlertid militariseringen av verdensrommet, og at slike enheter også kan bli brukt til å sende av gårde fiendtlige staters satellitter.

Kampen om verdensrommet er også bakteppet for at Kina og Russland har ytret seg sterkt kritisk til USAs nedskyting av spionsatellitten. USA har nå vist for all verden at de kan bruke sitt rakettforsvar til å angripe satellitter som går i bane rundt jorden i hastigheter på rundt 30.000 kilometer i timen.

Hva mener du om økningen av menneskeskapt søppel i rommet? Si din mening under!