JAN TYSTAD

Det kom frem under Kelly-høringen i går da Kellys kone Janice (58) nøkternt, men dypt følt skildret mannens liv etter at navnet hans ble kjent.

Da David Kelly fikk vite at departementet kom til å offentliggjøre navnet, følte han seg «sviktet og forrådt». På deres 36. bryllupsdag virket han «som om han hadde hjertesorg. Han ble innadvendt og trist som om han følte seg alvorlig såret», forklarte Janice Kelly.

Hoons bane?

Hun avslørte en serie av løgner fra forsvarsdepartementet og forsvarsminister Geoff Hoon. Etter Janice Kellys innlegg er det vanskelig å se at Geoff Hoon kan fortsette når den endelige rapport foreligger neste måned. Lord Hutton kan ikke unngå å se hvordan politikernes og enkens forklaringer spriker.

Da forsvarsministeren ble avhørt i forrige uke husket han ingenting og insisterte på at departementet hadde hjulpet Kelly hele veien.

Kellys enke viste i høringen til at departementet hadde undervurdert Kellys status. De lot som om ham var en underordnet tjenestemenn, mens han i virkeligheten var britenes fremste ekspert på kjemiske og bakteriologiske våpen i Irak. De påsto at han ble advart om at navnet ville bli offentliggjort, noe de ikke hadde gjort, og de hevdet at han ikke hadde lov å snakke med pressen.

Janice Kelly sa under høringen at han hadde gitt sine overordnede i departementet skylden for at navnet kom ut i strid med løfter de hadde gitt ham.

Forsvarsminister Geoff Hoon fortalte i forrige uke at alle Kellys sjefer «forsøkte å hjelpe ham på alle tenkelige måter», men det var ikke sant, sa enken. Hun kunne fortelle at han ble satt under et voldsomt press fra sjefene.

«En flue»

Dr. Kelly ble såret da politikere og tjenestemenn nedvurderte ham. De kalte ham «en juniortjenestemann», sa Kellys enke og fortsatte: — Utenriksminister Jack Straw sa at han var opprørt over at han ble ledsaget av en juniortjenestemann (Kelly) da han opptrådte i en underhus komité i november i fjor.

Janice Kelly fortalte at mannen hennes lo, men at han i virkeligheten var dypt såret, han hadde nemlig arbeidet med bakteriologiske våpen på høyestet nivå og så ble han behandlet som «en flue»

— Jeg tror det var det uttrykket han brukte, sa enken.

Skulle få ærestittel

Både politikere og departementsfolk som har opptrådt i Hutton-høringen har bebreidet David Kelly fordi han snakket med så mange pressefolk. Enken kunne fortelle at det var forsvarsdepartementets ønske at han skulle orientere journalister om våpenutviklingen.

De sendte ham på et spesialkurs for folk som skal orientere pressefolk. Også David Kellys søster, kirurgen Sarah Pape, bekreftet i går at Kelly ble sendt på spesialkurs for å lære å orientere pressefolk. Hun fortalte at de diskuterte mediekontakter i februar, før debatten startet og han hadde fortalt henne at han alltid snakket åpent med journalister. Det er en del av jobben hans.

Kelly var ingen hvem som helst, selv om en av statsminister Blair talsmenn Tom Kelly kalte ham en «Walter Mitty» (bløffmaker). Den samme statsministeren hadde dr. Kelly på listen over kjente briter som neste år vil få en ærestittel av dronningen. Et offisielt dokument over forslag til kandidater, er blitt oppdaget og der står det «Hva med David Kelly? Irak er jo aktuelt», ifølge Evening Standard.

Skremte datteren

Enken fortalte at David Kelly ble stadig mer opprørt, og at de begge var stresset og nervøse. Da det ble kjent at han skulle opptre for utenrikskomiteens høringsutvalg foran TV-kamera og pressefolk «ble han helt ballistisk» (ukontrollert rasende), forklarte enken. Hun kalte forholdene i familien etter BBC-intervjuet med Kelly «et mareritt».

De fikk besøk av Sunday Times journalisten Nick Rufford som tilbød dem et sted å bo mot å gi et eksklusivt intervju, han fortalte at aviseier Rupert Murdoch hadde kommet med dette tilbudet. Murdoch var en tilhenger av Irak-krigen som ble satt i gang av president Bush, godt støttet av statsminister Blair.

Rufford ble bedt om å forlate eiendommen deres, men etterpå flyktet de til en venn i Cornwall for å unngå mer presseoppmerksomhet.

Datteren Rachel Kelly forklarte seg også i gårsdagens høring. Hun fortalte at farens oppførsel hadde skremt henne. David Kelly så ut som han bar all verdens elendighet på sine skuldrer. Han ble stille og blek. Han ble tilbaketrukket og meget, meget stille.

Høringen fortsetter, men de viktigste aktørene har nå forklart seg. Noen vil bli innkalt til kryssforhør seinere før Lord Hutton setter seg til å skrive rapporten, som skal foreligge i oktober.

FORKLARTE SEG: Både enken Janice og datteren Rachel (bak) forklarte seg i går om David Kellys siste dager.<p/> FOTO: REUTERS