— Enken er her sammen med sin søster. Hun skal både se åstedet og sin manns båre. Vi har også sørget for at hun får mannens giftering med seg hjem til Norge, sier etterforskningsleder Peter de Wael til Bergens Tidende.

Fimreite Alvestad ønsket i går ikke å gi kommentarer eller la seg avbilde av pressen. Ektemannens båre kommer til Bergen i dag.

«Et mysterium»

Marineoffiseren Odd Audun Alvestad forsvant natt til 17. november. Den 1. desember ble han funnet omkommet under en vippebro 300 meter fra NATOs Base i Zeebrügge.

Etter åtte dagers etterforskning er det fortsatt uklart hva som ligger bak dødsfallet.

— Vi utelukker fullstendig at det var selvmord. Det er to muligheter: Han kan ha vært utsatt for en kriminell handling, men også omkommet i en ulykke.

— Hva er mest sannsynlig?

— Jeg ønsker ikke å bidra til spekulasjoner. Det er for mange løse tråder til å trekke noen konklusjon. Jeg har hørt dødsfallet omtalt som et mysterium. Den betegnelsen er treffende, sier politiinspektør de Wael.

Talsmann var journalist

Så sent som fredag uttalte Jaan van Belle, talsmann for belgisk påtalemyndighet, at man utelukker at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

Alvestads pårørende reagerte kraftig på disse uttalelsene.

Nå viser det seg at van Belle ikke er ansatt i belgisk politi, men i en lokalavis. Det var med andre ord en journalist som informerte norsk presse om innholdet i obduksjonsrapporten.

— Jeg har aldri hørt om denne talsmannen. Om han har sagt at det ikke er indikasjoner på at Alvestad kan ha vært utsatt for en kriminell handling, er han dårlig informert, mener etterforskningsleder de Wael.

Er i startfasen

Det er nemlig en rekke ubesvarte spørsmål knyttet til Alvestads død.

— Vi er helt i startfasen av etterforskningen. Ti mann jobber fulltid med saken, sier de Wael.

Politiet forsøker å skaffe seg oversikt over nordmannens bevegelser den skjebnesvangre natten.

Det mest sentrale spørsmålet er hvorfor Alvestad ble funnet uten lommebok og sko.

— Jeg ønsker ikke å gi noen kommentarer omkring det temaet, sier de Wael.

100 Euro forsvunnet

Alvestads død er blitt det store samtaleemnet i den søvnige småbyen ved Nordsjøen.

På Bar Lichtbaeie er både gjester og innehaveren overbevist om at nordmannen ikke omkom i en ulykke.

— Jeg husker godt at han ville betale for ølen med en 100 Euroseddel, fordi jeg ikke kunne gi ham veksel, sier innehaver Marelina Vossen.

Politiet vet ikke hvor det ble av denne seddelen. Alvestad hadde bare småpenger i lommen da han ble funnet, og betjeningen ved andre kafeer nordmannen besøkte, avviser at han betalte med seddelen.

— Vi vet ikke hvor det er blitt av pengene. De kan være stjålet, sier de Wael.

Bro åpen tre ganger

Havnekaptein John Michils har ansvaret for broen Alvestad ble funnet under. Han kan ikke forstå hvordan noen kan falle ned i den 22 meter dype sjakten.

— Han ble funnet helt innerst, nærmest kanalen. Det betyr at broen må ha vært åpen da han falt ned, sier Michils.

Vippebroen skal ha vært åpen tre ganger natt til 17. november.

— Vår oppfatning er at nordmannen må ha kommet inn en luke ved kanalen. Jeg skjønner ikke hva han skulle der, sier havnekapteinen.

Minimal kriminalitet

Politiet vet ikke hvorfor Alvestad var ved broen. Den ligger ikke på ruten hjem til marinebasen. En teori er at offiseren dro til nabobyen Knokke-Heist, og forulykket på vei tilbake.

— Vi har ikke undersøkt bunnen i kanalen. Det er for farlig å dykke der på grunn av strøm. Om lommeboken hans ligger der, vil den ikke bli funnet.

de Wael betegner Zeebrügge som en særdeles rolig by. Kriminaliteten er minimal.

— Om dette viser seg å være en drapssak, så er det den første på 15 år, sier politiinspektøren.

<b>BROEN:</b> Odd Audun Alvestad ble funnet omkommet inne i konstruksjonen til denne vippebroen 1. desember.
Juha Roininen