De ble også enige om å gjenoppta samtalene om å danne en samlingsregjering.

– Det er enighet mellom alle væpnede grupper om en våpenhvile for å gjøre slutt på volden, sa Ibrahim Abu Najja.

Hamas-talsmann Ismail Radwan bekreftet våpenhvilen. Avtalen innebærer at tilhengere av ulike fraksjoner skal bære våpen åpent i gatene, at sikkerhetsstyrkene skal vende tilbake til sine hovedkvarter, og at alle som har blitt bortført i uroen må løslates. Sikkerhetsstyrker lojale mot president Mahmoud Abbas må også avslutte beleiringen av to av departementene.

Enigheten kom etter at ledere for Islamsk hellig krig og Folkefronten for frigjøringen av Palestina (PFLP), opplyser velinformerte kilder til nyhetsbyrået DPA.

Frykt for borgerkrig Maktkampen mellom de palestinske bevegelsene Hamas og Fatah blusset opp til en full væpnet konflikt og skapte frykt for borgerkrig, etter et at Abbas lørdag erklærte at det ville bli utskrevet nyvalg for å løse den politiske krisen som følge av at partene ikke hadde klart å bli enige om en samlingsregjering.

Ifølge sikkerhetskilder ble minst fem medlemmer av presidentgarden såret da to bombekastergranater eksploderte nær presidentens kontor på Gazastripen. Abbas selv befinner seg på Vestbredden.

Kort tid tidligere ble det meldt at en 19 år gammel kvinne, som var tilskuer til kampene ved Abbas’ kontor, var blitt drept. En ti år gammel jente, en fransk journalist og to andre ble såret i kampene.

Søndag kveld ble det meldt at en toppoffiser i den palestinske sikkerhetsstyrken, dominert av Fatah-tilhengere, var blitt bortført og drept av maskerte og væpnede menn.

– Kuppforsøk Hamas snakket søndag om at Abbas’ og hans menn ville gjennomføre et kupp.

– Det som nå utspiller seg, er et ekte militærkupp, med likvideringer, forsøk på likvideringer og okkupasjon av hovedkvarter og departementer, sa Hamas’ utenriksminister Mahmoud al-Zahar søndag.

Søndag formiddag ble utenriksminister Mahmoud al-Zahars kolonne angrepet av væpnede menn på Gazastripen, ifølge sikkerhetskilder, men Zahar kom uskadd fra angrepet.

Senere tok styrker som støtter Fatah seg søndag inn i to departementer som kontrolleres av Hamas.

Statsminister Ismail Haniyeh erklærte at Hamas vil boikotte et eventuelt nyvalg, slik Abbas erklærte lørdag. Dersom valget til palestinernes lovgivende forsamling ble avholdt nå, ville Hamas sannsynligvis gått på et tap.

I en meningsmåling som ble publisert søndag, får Fatah en oppslutning på 42 prosent i meningsmålingen, mens Hamas blir avspist med 36 prosent.

Splittet Folket er mer splittet i spørsmålet om hvem de vil ha som president. 46 prosent av de spurte sier de vil stemme på Abbas dersom han stiller til gjenvalg, mens 45 prosent sier de ønsker statsminister Ismail Haniyeh som president.

Abbas har imidlertid gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt for ham å søke gjenvalg.

I alt 61 prosent av de spurte i søndagens meningsmålingen sier de støtter nyvalg, mens 37 prosent sier de er mot.

– Det er åpenbart at folkets støtte til nyvalg er en protest mot både Hamas og president Abbas, sier direktør Khalil Shikaki i Palestinian Center for Policy and Survey Research, det uavhengige instituttet som har gjennomført målingen.

Meningsmålingen ble gjennomført 14.-16. desember, det vil si før lørdagens kunngjøringen fra Abbas om nyvalg av president og lovgivende forsamling.

Målingen er basert på intervju med 1.270 palestinere på Vestbredden og på Gazastripen. Feilmarginen er pluss/minus 3 prosentpoeng.

LOAY ABU HAYKEL