I nesten ett døgn diskuterte EU-landene seg imellom hvordan forhandlingsmandatet skulle se ut. Østerrike sto alene mot resten med kravet om at målet med forhandlingene ikke måtte låses til fullt tyrkisk medlemskap. Til slutt ble EU-landene enige om en formulering, som mandag ettermiddag ble oversendt regjeringen i Ankara.

Ifølge en ubekreftet melding fra nyhetsbyrået Reuter var svaret fra Tyrkia positivt, og deres utenriksminister Abdullah Gül skal være på vei til Luxembourg for å markere enigheten.

Etter den opprinnelige planen skulle Gül kommet hit til Luxembourg kl. 17 i ettermiddag. Men på grunn av den sterke uenigheten mellom Østerrike og resten av EU, ble turen utsatt på ubestemt tid. Tyrkia har hele tiden stått hardt på at de ikke vil godta noe forbehold om medlemskapsambisjonene, og Gül ville ikke dra til Luxembourg før enigheten var på plass.

Vil godta medlemskap

Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik innrømmet i et kort møte med pressen mandag ettermiddag at hun ikke hadde sovet siste natt; forsøkene på å få inn et forbehold i forhandlingsteksten førte til timelange møter natten igjennom -— særlig med Storbritannias utenriksminister Jack Straw fra EUs formannskap. Plassnik holdt også mandag fast ved at EUs evne til å «absorbere» Tyrkia må tas hensyn til, men var samtidig med på at målet med forhandlingene skulle være medlemskap.

del Ponte fornøyd

Klokken 16.30 kunngjorde sjefanklager Carla del Ponte fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia at en annen av medlemskandidatene, Kroatia, de siste ukene har samarbeidet fullt ut med domstolen.

Tidligere har del Pontes misnøye med kroatenes innsats for å arrestere den ettersøkte generalen Ante Gotovina gjort at medlemskapsforhandlingene er blitt utsatt. Nå som del Ponte mener Kroatia samarbeider fullt ut, er EU forberedt på å starte medlemskapsforhandlinger med mer eller mindre umiddelbart.

Det var ventet at en slik åpning for Kroatia også ville gjøre Østerrike mildere stemt overfor tyrkiske forhandlinger, fordi kroatisk EU-medlemskap lenge har vært et ønske fra østerriksk side.