Et flertall av de folkevalgte vedtok onsdag at voldtektssaker skal føres for sivile domstoler, ikke islamske shariadomstoler som tidligere.

Voldtektsofre risikerer i dag å bli dømt for ekteskapsbrudd om de ikke kan oppdrive fire mannlige muslimer som kan vitne om de faktisk ble voldtatt.

Ekteskapsbrudd kan ifølge islamsk lovgiving straffes med døden ved steining, selv om dette aldri har vært praktisert i Pakistan.

Den kontroversielle loven, som ble innført av president Zia-ul-Haq i 1979, har langt på vei sikret straffefrihet for voldtektsmenn i Pakistan.

— På tide

President Pervez Musharraf, som tre ganger tidligere har stanset forsøk på å endre loven, hyllet den nye voldtektsloven i en fjernsynstale onsdag kveld.

— Vi bør være stolte av denne loven. Det er på tide at moderate elementer i Pakistan trer frem og viser disse ekstremistene sin virkelige styrke, at de forteller ekstremistene at de ikke lenger har noe de skulle ha sagt i Pakistan, sa Musharraf.

Reaksjonene fra Pakistans islamistiske partier lot ikke vente på seg. De varsler massedemonstrasjoner mot den nye loven.

- Fra USA

— Vi kommer til å protestere mot denne loven og militærdiktatorens politikk over hele landet, sier Liaquat Baloch som er nestleder i Muttahida Majlis-e-Amal (MMA), en allianse av de største islamistiske partiene i Pakistan.

— Denne lovendringen kommer fra USA og blir satt ut i livet av deres representant i Pakistan, general Musharraf, sier Baloch.

Folkevalgte fra flere islamistiske partier stormet ut av nasjonalforsamlingen før det kom til avstemming om den nye loven onsdag, og truet med aksjoner.

— Dette vil gjøre Pakistan til et fri-sex-samfunn, hevdet MMAs generalsekretær Maulana Fazlur Rehman.

MIAN KHURSHEED