— Bra gjort, sa kong Carl Gustaf etter svigersønnens tale til sin brud. Den svært personlige talen, på engelsk og svensk og uten manuskript, førte også til stor applaus fra gjestene i Riddersalen.

I talen kom den nyutnevnte prinsen inn på de åtte årene de to har kjent hverandre.

— Det har vært tider hvor vi har vært separert i lang tid på grunn av hennes mange utenlandsoppdrag, sa han og kom blant annet inn på kronprinsessens månedslange besøk i Kina for noen år siden. Da satt hun oppe hele natten og skrev 30 brev, ett for hver dag hun skulle være borte, og la dem i en boks.

Han fortalte også i eventyrs form om frosken som ble kysset og ble til en prins.

— Men jeg ble ingen prins ved første kyss, sa han med et smil.

I talen takket han ikke bare bruden, men også kongeparet og sin egen familie for deres helhjertede støtte gjennom disse årene.

Han takket også for den dype varmen de ble møtt med da brudeparet tidligere på ettermiddagen dro gjennom Stockholms gater, før han lovet å gjøre sitt ytterste for at hans brud fortsatt ville være «like lykkelig som i dag». Prins Daniel avsluttet sin tale med følgende ord:

— Victoria, Størst av alt er kjærligheten. Jeg elsker deg sånn.

500 gjester

Det skinte i sølv og glitret i edelsteiner da Sveriges kronprinsesse Victoria feiret at hun etter åtte års venting endelig hadde fått sin prins lørdag kveld. Rundt 500 gjester feiret i festsalen i Stockholms slott på tampen av en lenge planlagt drømmedag i den svenske hovedstaden.

Brudgommens far holdt også en meget god tale. Med varme og inderlighet snakket han rett til brudeparet om hvor godt de to passet sammen og hvor gode de var til å ta vare på kjærligheten.

Kong Carl Gustaf ønsket i sin tale Daniel, som nå har fått tittelen prins, velkommen til familien. Kronprinsesse Victoria var tydelig rørt av ordene fra faren. Han overrasket alle og skapte jubel i festsalen med å gi sin kone, dronning Silvia, en rose siden festdagen lørdag også var kongeparets 34. bryllupsdag.

Takket det svenske folket

Millioner fulgte sendingene fra drømmebryllupet på svensk TV, som varte hele dagen lørdag. Rundt en halv million mennesker var møtt fram i Stockholms gater lørdag for å hylle det svenske brudeparet da de kjørte gjennom byen i åpen vogn etter vielsen i Storkyrkan i Gamla Stan. En rørt kronprinsesse Victoria takket det svenske folket for sin prins.

— Dette er den absolutt største dagen i vårt liv, sa hun ute på balkongen foran slottet før festen begynte inne i Rikssalen.

Det hadde tatt to personer to døgn bare å brette serviettene til bryllupsbordene for de over 400 gjestene. Blant gjestene på æresbordet var kong Harald, som også er Victorias fadder. Den fireretters middagen ble innledet med norsk hummer og gikk til slutt langt over tidsskjemaet. Det hele ble avsluttet med en over tre meter og 250 kilo tung bryllupskake i elleve etasjer samt dans i slottets ballsal «Vita havet».

Norsk prinsesse med viktig rolle

Bare halvparten av de rundt 1.000 gjestene i kirken fikk være med videre på festen på slottet. Den norske kongefamilien var selvsagt med.

Kongen og kronprinsen var for anledningen iført Sjøforsvarets gallauniform. Dronning Sonja hadde lakserød kjole og det svenske Josephine-diademet med smaragder til ære for sitt svenske vertskap. Kronprinsesse Mette-Marit vakte oppsikt med sin lyseblå kreasjon med rysjeskjørt. Hun bar perlediademet etter dronning Maud. Prinsesse Märtha Louise var i ny, sjokkrosa kjole, og hun bar et diadem med briljanter og ametyster. Ari Behn hadde sin nye nederlandske orden.

Prinsesse Ingrid Alexandra klarte sin hittil største offisielle oppgave med glans. Sammen med de andre brudepikene og svennene fulgte den norske prinsessen brudeparet opp og ned kirkegulvet.

Som sin mor

Brudens kjole var vakker og enkel og sydd i perlehvit dobbeltsidig silkeduchesse med korte ermer og utovervendt krage. Den blir betegnet som både veldig moderne og samtidig klassisk. Kjolen er designet av Pär Engsheden og hadde et fem meter langt slep.

Diademet som bruden bar, var kamédiademet, som også hennes mor og flere svenske prinsesser og dronninger har brukt tidligere da de giftet seg. Det svenske hoffet har ikke gitt noen informasjon om kronprinsessens giftering, men ifølge en smykkeekspert skal det være en såkalt evighetsring med 25 diamanter rundt hele.

Før bryllupet i Stockholm var mange redde for at brudens lillesøster, prinsesse Madeleine, skulle ta oppmerksomheten fra brudeparet på den store dagen. Det skjedde ikke.

Brudeparet fikk den oppmerksomheten de fortjente, og den bedratte prinsessen fikk utelukkende positive tilbakemeldinger fra publikum, som ga henne oppmuntrende tilrop da hun spaserte til og fra kirken.