Lokalet er lite. Innredning består av en tavle i et hjørne og teppe på gulvet. Men hver dag får 80 elever to timers undervisning, helt gratis, i den pakistanske byen Quetta.

Jentene og kvinnene er alle afghanske flyktninger. Å gå på skole var utenkelig hjemme i Afghanistan — det sørget Taliban-styret, fattigdom eller stammetradisjoner for. Nå er de på flukt, og mange har mistet alt de eier. Men i Pakistan får de i alle fall sjansen til å lære noe.

Det er organisasjonen Afghanske Kvinners Revolusjonære Organisasjon (RAWA) som sponser skolen. De har beskjedne midler til rådighet, men klarer å betale 80 kroner i leie for lokalet og 65 kroner i månedslønn til hver av de fire lærerne.

Undervisningen er gratis for elevene. I tre måneder har skolen eksistert, og det er lange ventelister. Organisasjonen driver også skoler i Afghanistan - i dypeste hemmelighet. Et svært risikabelt prosjekt, fordi både elever og lærere kan bli henrettet hvis de pågripes av Taliban.

I Pakistan arbeider organisasjonen fritt, men medlemmene holder en lav profil på grunn av dødstrusler fra Taliban-sympatisører og fundamentalistiske, religiøse grupper.

— Da skolen vår i Afghanistan ble stengt, gråt elevene mine hjerteskjærende. Jeg var sønderknust. Når jeg nå ser hvor ivrig elevene er etter å lære noe, og merker hvor stor glede de har av dette, opphever det noe av sorgen fra den gang, sier en av lærerne, Aziz Khari, til nyhetsbyrået Associated Press. Hun er selv flyktning og var lærer hjemme i Afghanistan før Taliban-styret bestemte at kvinner ikke lenger fikk undervise eller gå på skole.

Noen av elevene fikk et år eller to på skole i Afghanistan før skolene ble stengt for dem. For andre er dette deres første møte med skolebenken.

— Jeg kom fra en tradisjonsbunden familie der ingen trodde at kvinner behøvde å gå på skole, sier Hafiza til AP. Hun sier hun har ett mål i livet: Å lære å lese slik at hun kan lære sitte åtte barn - fem av dem jenter - det ý Foruten skoledrift, driver RAWA også legesentre og oppholdssteder for afghanske kvinner.

Kilde: AP og RAWAs nettside

Nettadressen til RAWA er: www.rawa.org

PÅ SKOLEBENKEN: Hun kom som flyktning fra Afghanistan. Nå får hun endelig lære å skrive å lese på RAWAS skole for kvinnelige afghanske flyktninger i Quetta i Pakistan. LAURA RAUCH, AP/SCANPIX
FOTO: AP