Fem på syv, norsk tid, befant stasjonen seg fem mil over jorden. Mindre enn seksti sekunder senere var avstanden redusert til 39 kilometer, og to minutter på syv traff de første restene Stillehavet, melder den russiske Mission Control.

— Mir har fullført sin triumfferd. Den har vært unik i romfartens historie, heter det i en uttalelse fra Mission Control, ifølge Reuters.

Første oppbremsing på den 136 tonn tunge romstasjonen skjedde klokken 1:32, norsk tid. Deretter startet oppbremsingen i tre korte, kraftige rykk som endte med at Mir traff atmosfæren rette etter klokken 6:32.

En diger sky av 20-40 tonn glovarmt metall var ventet å overleve turen gjennom atmosfæren. Ifølge Reuters beregnet russiske forskere temperaturen til vel 1.500 grader på det meste. Farten på de antatt 25 tonn tunge metallrestene var ventet å være hurtig nok til å knuse drøyt to meter forsterket betong.

— Det var ganske overveldende. Styrten hadde noe fredfylt over seg. Det er en følelsesladd prosess. Svært grasiøst, oppsummerer Alex Bowles, prosjektkoordinator for nettstedet MirReentry.com, til SPACE.com.

Nyhetstjenesten SPACE.coms korrespondent Yuri Karash beskriver utsynet fra et fly som befant seg ved landingsbanen til den enorme romstasjonen.

— Vi så en diger flammekule på himmelen. Ingen har noensinne sett en så stor og kompleks farkost brytes i stykker fra jorden, så vi aner ikke hva vi skal sammenlikne det med, sier Karash.

Selv om russerne var skråsikre på at styrten kom til å forløpe som planlagt, tok landets regjering ut en forsikringspolise verdt 200 millioner dollar.

Mir var opprinnelig designet for å leve i tre år. Den overlevde i femten. 28 langtidsekspedisjoner med totalt 106 kosmonauter har besøkt romstasjonen.(Origo)