Det unge paret dro ned til sol og varme den 13. desember. Hotellet i Krabi lå et stykke fra vannet, og Gisle og Sunniva tok derfor bussen klokken 08 hver morgen for å få mest mulig tid på stranden.

— Akkurat den morgenen tok vi 11-bussen i stedet. Jeg vet ikke hvorfor, det bare ble sånn, forteller Sunniva.

Dermed unngikk de katastrofen. Underveis til stranden fikk sjåføren nemlig de første meldingene om dramaet som utspilte seg, og bestemte seg for å snu.

— Vi ble rådet til oss å holde oss unna strandsonen. Det gjorde vi, forteller det unge paret, som begge kommer fra Åsane.

Hotellet omgjort til sykehus

bt.no treffer paret i avgangshallen på Kastrup flyplass i København onsdag formiddag. De to ankom Kastrup tirsdag kveld, og tilbrakte natten på flyplasshotellet. Nå er det bare få minutter til SK 862 skal ta av til Bergen. Gisle og Sunniva veksler blikk og holder hverandre i hånden mens de forteller. Selv om de ikke bodde i noen av de verst berørte områdene, opplevde de likevel dramaet på nært hold. Hotellet deres ble mer eller mindre gjort om til et turisthospital. Et stort antall sårede og skadde ble fraktet til hotellet deres, og plassert alle steder det var plass.

— Personalet la ut madrasser overalt for å innlosjere de skadde. Til og med treningsrommet ble tatt i bruk, forteller Gisle.

— Etter hvert følte vi at vi bodde på et sykehus, legger Sunniva til.

Så vidt de vet var det kun vestlige turister med skader som ble fraktet til hotellet for behandling.

— Vi så faktisk ingen lokale, når jeg tenker meg om, sier Gisle.

— Det er nok helt sikkert veldig mange skandinavere som er omkommet. Det var jo nesten bare svensker, dansker og nordmenn på strendene i det området vi var, legger han til.

Sunniva blir stille et øyeblikk.

— Jeg tenker på alle de lokale guidene vi var ute med, som tok oss med sightseeingturer og båtturer. Jeg lurer på hva som har skjedd med dem, sier hun. Svaret vil hun trolig aldri få.

Nå gleder de seg aller mest til å komme hjem til Bergen, hvor Gisle jobber som lærling på Kokstad, med planer om en dag å bli off-shore-operatør. Sunniva går på Kyrre videregående skole i sentrum. Den to uker lange ferien er over, og nå er det tilbake til hverdagen.

— De 12 første dagene av ferien var helt fantastiske. Men det er nok de siste dagers opplevelser vi kommer til å sitte igjen med, sier det unge bergensparet.

Drama i ankomsthallen

Flere hundre skandinavere ankom Kastrup flyplass i morgentimene onsdag. Ved 07-tiden landet det første flyet fra Bangkok, og en stor gruppe pårørende hadde da samlet seg i ankomsthallen.

— Jeg har lengtet så etter å få dem hjem, sier en mann fra Sør-Sverige, som i morges ventet på sin samboer og sin 19 år gamle datter, som kom hjem fra Koh Lanta.

Han sto tålmodig og ventet, utstyrt med en stor bærepose med varme klær.

Etter en drøy halvtimes venting dukket samboeren og datteren endelig opp. Varme omfavnelser ble avløst av tårer. Lenge sto de tre og bare holdt rundt hverandre. Datteren var kun ikledd tynne sommerklær. Alt samboeren hadde å bære på, var en liten sekk. De hadde mistet alt.

Senere ble to danske kvinner ble geleidet bort av en flyplassansatt. De to hadde bare på seg korte sommershortser og små topper, inntullet i sykehushåndklær. På føttene hadde de flippflopp-sandaler. Bak dem kom en mann haltende og to unge gutter.

Andre klarte ikke å gå for egen hjelp, og ble fraktet ut i rullestoler. Og fortsatt er det mange, mange som står og venter i avgangshallen på Kastrup.

HJEMME IGJEN: To danske kvinner tilbake på hjemlig jord.
HÅVARD BJELLAND
<b>PÅ VEI HJEM:</b> Gisle Helleseth (21) og Sunniva Slettebakken (18).
HÅVARD BJELLAND