Når man hører den fiendtlige retorikken mellom iranske og israelske ledere, er det ikke lett å tro at de to landene en gang hadde et ganske normalt forhold. Iran var et av de første land i regionen som anerkjente Israel i 1948, og Israel så da Iran som en naturlig ikke-arabisk partner i Midtøsten.

I dag er det annerledes.

Irans oppfatning av Israel endret seg i 1951, og de diplomatiske kanalene ble lukket. Nå er forholdet så problematisk at mange tror det kan antenne en ny alvorlig krig i Midtøsten.

«Fjerne Israel fra kartet»

Sett fra Israel er Irans atomprogram den største trusselen. Særlig etter at Irans president Mahmoud Ahmadinejad i 2005 truet med å «fjerne Israel fra kartet», er Israels frykt for en iransk atombombe økt.

Iran har hele tiden understreket at landets atomprogram kun skal brukes til fredelige formål, og i prinsippet er Irans atomprogram også lovlig, da landet har underskrevet NPT-avtalen, traktaten til ikke-spredning av atomvåpen, som gir landene rett til å utvikle atomenergi. Et problem med Irans atomprogram er ifølge det internasjonale atomvåpenagenturet, IAEA, at FNs våpeninspektører ikke er tilfreds med Irans samarbeid i forhold til å la inspektørene observere iranske atominstallasjoner.

I Israel står Iran-problematikken høyt på dagsordenen, og en ny meningsmåling fra det israelske forskningsinstituttet Begin-Sadat Senter for Strategiske Studier på Bar-Ilan-universitetet viser at 66 prosent av Israels jøder støtter et militærangrep som skal ødelegge Irans atomare fasiliteter. Også hvis Israels nærmeste allierte, USA, skulle være imot angrepet.

I motsetning til Iran har Israel ikke underskrevet NPT-avtalen, og det er en gjengs oppfatning at Israel har utviklet atomvåpen i hemmelige anlegg i Negev-ørkenen. Den israelske retorikken mot Iran er blitt hardere med den nye høyreorienterte regjeringen ledet av Benjamin Netanyahu, og flere politikere har i det siste uttalt at Israel må handle før Iran kommer så langt i sitt atomprogram at landet er i stand til å utvikle våpen.

Selvforsvar ...

Men Iran er like tøff i sin retorikk.

Iran har sagt at intet kan hindre iranske missiler i å ramme Israel hvis Israel angriper, og Iran har testet langtrekkende missiler som skal kunne nå Tel Aviv og Jerusalem. Men Iran fasthol-der, at utviklingen av militærutstyret ikke har til hensikt å forberede et angrep på nabolandene. Derimot handler det om at Iran skal kunne forsvare seg mot et eventuelt angrep, har styret i Teheran sagt. På LBC TV søndag understreket iranske militære at Iran er fullt ut utstyrt til å konfrontere Israel, hvis det blir nødvendig.

– Sannheten er at Israel ikke har mot til å angripe oss. Hvis vi blir utsatt for noe angrep overhodet fra Israel, tror jeg ikke vi vil bruke mer enn 11 dager på å utradere Israel, sier general Ataollah Salehu, en ledende befalingsmann i den iranske hæren til TV-stasjonen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

IRANS MILITÆRE er klar, overvåket av ayatolla Khamenei.
Morteza Nikoubazl
KLAR TALE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad er usedvanlig klar i sin tale om Israel.
Raheb Homavandi