Den underlige valgkampen i USA fortsetter å være et politisk bakvendtland. Den unge uerfarne kandidaten har blitt et «safe» valg, mens den gamle ringreven blir sett på som mer utrygg.

Et flertall av velgerne sier nå at John McCain er et mer risikabelt valg enn Barack Obama.

Natt til torsdag skal de amerikanske presidentkandidatene møtes for siste gang til debattdyst her på Long Island, i New York.

Men få venter seg oratorisk fyrverkeri og dristige krumspring.

Kandidatenes oppgave er å være så «sindig og fornuftig» som mulig, og unngå å gjøre verbale tabber. Det er «kjedelig» som selger i denne valgkampen nå.

Må finne verdigheten

Siden finanskrisen eksploderte har Barack Obama vært stadig mer snusfornuftig og nøktern, mens han har karakterisert John McCain som febrilsk og ustabil. Det har vært en gunstig strategi for demokraten.

McCain-kampanjen er blitt presset fra flere hold i det republikanske partiet etter å ha tapt kraftig terreng i valgkampen, spesielt i de viktige svingstatene.

Den ene leiren ønsker at McCain skal bli frekkere og mer aggressiv i sine angrep mot Barack Obama. Det har vist seg å være en hasardiøs taktikk. Visepresidentkandidat Sarah Palin begynte å angripe Obama i krasse vendinger, noe som skapte en aggressiv stemning på republikanernes valgmøter. Media rapporterte at publikum ropte «terrorist» og «drep ham» når Obamas navn ble nevnt.

Det fyrer opp basen på ytterste høyre, men ser ut til å ha skremt bort velgerne i midten, som McCain så sårt trenger, og som han tidligere har hatt et godt tak på.

På den andre siden er de som mener at McCain må drive en mer positiv og optimistisk kampanje, og finne tilbake til røttene sine som moderat konservativ.

McCain bør sparke hele kampanjeteamet sitt og droppe angrepene på Obama, foreslår den konservative skribenten Bill Kristol i The New York Times mandag.

«McCain kan vise seg fram som den moderate sentrumspolitikeren han er. Han kan forklare at fiendene våre ikke tar ferie selv om markedene er nede,» skriver Kristol, og foreslår følgende strategi for McCain foran kveldens debatt.

Tilby en mild unnskyldning for at valgkampen har sporet av med uvesentlig krangling, og lov velgerne at de tre siste ukene skal være «en kamp som er dette unike historiske øyeblikket verdig».

Hillary-velgerne kommer «hjem»

Men McCain må kjempe i motbakke, tynget av en økonomisk situasjon som favoriserer en demokratisk kandidat.

I disse dager har mange amerikanere fått et brev i posten som de har gruet seg for å åpne. Det er kvartalsrapporten fra banker og aksjefond. Svært mange har spart til pensjonisttilværelsen ved å sette av en del av lønnen sin i såkalte 401K-fond.

Nå kommer meldingen om at disse midlene, gjerne spart opp over en yrkeskarriere på 30-40 år, er borte eller redusert til en brøkdel.

Dette går spesielt hardt ut over eldre velgere i industristatene — en gruppe som var lojale mot Hillary Clinton, og som Barack Obama har hatt vanskelig for å nå gjennom til. Men de siste fire ukene har finanskrisen drevet dem ned fra gjerdet på Obamas side. En ny meningsmåling fra Washington Post viser at 81 prosent av Clinton-tilhengerne nå sier de vil stemme på Obama.

For Obama blir oppgaven de tre siste ukene å virke stødig, troverdig og, ja¿ gjerne litt kjedelig. Han har klokelig ignorert dem som har ønsket at han var en mer fyrrig og aggressiv kandidat. Akkurat nå kan det virke som om Obama har valgt riktig retning, og at den tørreste pinnen vinner.

Hvem bør vinne valget? Si din mening i feltet under!

RIVALENE: Obama leder klart på meningsmålingene. Natt til torsdag møter han John McCain til nok en TV-duell.
CARLOS BARRIA/REUTERS