Thomas Heine

Turistene har kommet tilbake til Netanya. Hotellrom er ikke å oppdrive her i disse varme sommerdagene. Byen myldrer av turister, først og fremst fra Frankrike, men også en del fra USA, Storbritannia og Skandinavia. Fortauskafeene nær stranden er fulle av folk nyter en øl, en kopp kaffe eller litt mat. På sandstranden ligger foreldre under parasoller, mens ungene leker i sanden eller bader i Middelhavet.

— Dette er paradis. Det er en av de beste ferier vi noensinne har hatt, konstaterer Madeleine Dubois, en advokatsekretær fra Paris som har vært i Netanya med sin mann og parets tre barn i snart to uker.

Nesten 100 prosent belegg

Netanya, Israels fremste feriemål ved siden av Eilat ved Rødehavet, er nesten ikke til å kjenne igjen i forhold til de foregående, nærmest katastrofalt magre årene. Byen var en av de verst rammete av palestinsk terror og opplevde 12 terrorangrep, deriblant fem selvmordsbomber, med i alt 42 dødsofre i perioden mellom september 2000, da den andre palestinske intifadaen brøt ut, og mars 2003.

Siden sikkerhetsbarriæren ble bygget i den nordlige delen av Vestbredden, har det ikke vært et eneste terrorangrep.

— Gjerdet er en revolusjon, intet mindre. Det er ikke den eneste forklaringen, men gjerdet er den viktigste enkeltårsaken til at terrorangrepene er stoppet. Terroristene vil gjerne, men de kan ikke lenger, sier Rami Gobernik, talsmann for bystyret i Netanya.

Turistsjefen Edna Spitzer forteller at turismen i de foregående tre og et halvt år har vært «nesten ingenting», med et belegg om sommeren på kanskje 30 prosent. I inneværende måned har belegget vært noe nær 100 prosent.

Forundret over skepsis

— Muren har utrettet mirakler for turismen. Vi har innledet en stor kampanje i Frankrike og vil fortsette andre steder. Det er første gang på tre år at vi tør si ordet «Netanya» høyt, sier hun.

Blant turistene ser begeistringen for muren ut til å være stor - i den grad de er oppmerksomme på dens eksistens.

— Det var en storartet idé. Jeg har aldri vært nervøs for å komme hit, men hvis du ser på menneskemengden og alle barnefamiliene rundt omkring, ser du forskjellen. Israel i dag er ikke farligere enn et hvilket som helst annet land, snarere tvert imot, mener Jonathan Surasky (44), en restauranteier fra Florida.

Netanya-talsmann Rami Gobernik er forundret over at noen i Europa kan være spektiske til muren. Han påpeker, som den offisielle israelske linje er, at det ikke er en politisk barriere, men utelukkende en sikkerhetsbarriere for å beskytte israelske samfunn mot terror. Og at muren kan fjernes i løpet av en dag hvis terrortrusselen skulle forsvinne.

Men har han noen medlidenhet med de palestinerne som har fått livet ødelagt av muren?

— Jeg aksepterer at det er ubekvemt, men det er til å leve med. Palestinerne må bestemme sin egne skjebne og la være å velge ledere som har som eneste mål å utslette Israel, sier han.

90 prosent færre angrep

Den reduserte terrortrusselen gjelder ikke bare Netanya. Ifølge regjeringens offisielle statistikk er antall terrorangrep med utgangspunkt i den nordlige delen av Vestbredden (Samaria) falt med 90 prosent etter at muren kom opp - fra 73 angrep med 293 dødsofre rundt om i selve Israel i perioden mellom september 2000 og juli 2003 til tre angrep med i alt 26 drepte etter at muren ble bygget i den nordlige delen av Vestbredden.

Det er naturligvis umulig å avgjøre hvor mye som skyldes muren og hvor mye som skyldes andre faktorer, f.eks. de mange militærpostene på Vestbredden, jevnlige portforbud, reiserestriksjoner, mer effektivt israelsk etterretningsarbeid, drap på og arrestasjoner av militante og en eventuell terrortretthet blant palestinerne. Men de fleste israelere er overbeviste om at muren er en viktig faktor i ligningen.

TILBAKE: Den amerikanske turisten Jonathan Surasky nyter sin lunsj i badebyen Netanya. Etter at en terrorbombe drepte 29 turister i mars 2002, forsvant de fleste turistene fra området. Nå er de tilbake for fullt.<p/> FOTO: THOMAS HEINE