TOR LEIF PEDERSEN

I midtrabatten mellom de fire kjørefeltene i Fritz C. Riebers vei, riksvei 553, eller langs Sjølinjen som den også er kalt, har en tjeld funnet på noe så halsløst som å bygge reir! Mellom drønnende vogntog, lastebiler, personbiler og motorsykler i høy hastighet, ligger hun og ruger på sine egg.

Hvor mange egg det er i reiret, er ukjent. Men ruger gjør hun — til tross for bråket bare noen meter fra reirkanten.

En lokalkjent turgåer forteller til BT at før veien ble anlagt, var dette stedet en populær hekkeplass blant både tjeld og terner. De kunne ligge tett i tett på reirene sine.

Men så kom altså den nye veien, den store trafikkmaskinen. Da ble de gode hekkeplassene overdynget av massene til veien. Ikke alle sjøfugler har tatt dette inn over seg. Kanskje har tjelden på bildet en gang blitt klekket ut på denne posisjonen. Hvem vet? Så har den kanskje fulgt sine instinkter og som voksen, kjønnsmoden fugl valgt å finne seg en plass i midtrabatten på riksvei 553.

Det er stressende for tjelden å bli forstyrret av så mange og store doninger. Men tross alt går det på et vis å ligge på eggene. For ingen truer tjelden og eggene hennes.

Den store tragedien vil imidlertid høyst sannsynlig inntreffe den dagen dunkledde tjeldkyllinger sprenger seg ut gjennom eggeskallet. Ikke lenge etter fødselen vil de små nøstene begynne å trippe rundt. Da ligger trafikkdøden på lur - noen kyllingskritt fra den trygge reirkanten.

Det får være en trøst for oss at tjeldmoren ikke vet om det stresset hun vil bli utsatt for når eggene blir til kyllinger og den ublide skjebne som venter avkommet hennes ...

GAMMEL HEKKEPLASS: Før veien ble anlagt, var dette stedet en populær hekkeplass blant både tjeld og terner. Kanskje har tjelden på bildet en gang blitt klekket ut på denne posisjonen? <br/>Foto: ARNE NILSEN