Totalt 17 statsledere var til stede på den store,internasjonale markeringen av D-dagen i den relativt lille byen Ouistreham. Byen ligger idet som ved invasjonen for 70 år siden var en del av landingsområdet somStorbritannia hadde ansvaret for. Selv om det var mange gjester her, varbyen lukket for folk flest store deler av dagen, og vanlige menneskersmarkering fant derfor sted på mange andre steder langs den mer enn åtte millange kystlinjen.

Det var blant annet flere nasjonale arrangementer, eller tilstelninger i regi av Frankrike pluss ett annet land.

Norsk markering

Blant annet hadde Norge en slik markering sammen medFrankrike, og den fant sted ved det norske monumentet i Hermanville-Sur-Mer.Her var Kong Harald til stede som hedersgjest, og her var også statsministerErna Solberg, forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen, stortingspresidentOlemic Thommessen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Og dessuten de syvnorske D-dagsveteranene: Helge Victor Andresen, Christian Grønvold, JohannesHjertaker, Rolf Kolling, Wilhelm Mohr, Monrad August Mosberg og Annæus Schjødt.

En rørtforsvarsminister

Etter at den offisielle markeringen var over, dro Kong Haraldvekk fra stedet, mens de norske politikerne gikk ned på stranden like ved. Detvar imidlertid de syv norske veteranene som fikk de tilstedeværende til å jubleog klappe. Hver og en av dem gikk, stort sett med følge, ned til vannet, og blemøtt av varme og takknemlighet fra franskmennene. Forsvarsminister Ine MarieSøreide Eriksen ble så rørt over det hun opplevde at hun måtte tørke en tåre.

Krigskirkegårder ogmusikk

For øvrig er en D-dagsmarkering en merkelig blanding avveldig mye. Du går i byene og hører Vera Lynn og Glenn Miller fra høyttalerne.Du går på krigskirkegårdene der folk går for å oppleve ro og ettertanke.

Vi besøkte selv den amerikanske krigskirkegården iColleville fredag ettermiddag, noen små timer etter at president Barack Obamahadde vært der. Ved hver grav, som det er nesten 10.000 av her, var detplassert ett fransk og ett amerikansk flagg. Opprydningen etter det storearrangementet var i gang, og ute på kirkegården gikk mennesker stille omkring.

For 70 år siden ble D-dagen utsatt ett døgn fordi været varfor dårlig den 5. juni. Det var ikke så voldsomt bra dagen etter heller, mengodt nok til å få gjennomført en av de mest komplisert krigsoperasjoner verdenhar sett.

Fredag var det varmt. Heldigvis på flere måter.

FORSVARSMINISTER OG VETERAN: Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen sammen med D-dagsveteran Wilhelm Mohr på stranden i Normandie i går formiddag.
Eli Ulriksen
AMERIKANSK KRIGSKIRKEGÅRD: Den amerikanske krigskirkegården i Colleville, Normandie. Her ligger det nesten 10.000 amerikanske soldater.
Eli Ulriksen