Det kom fram under en pressekonferanse politiet i Stockholm holdt mandag.

– Det er helt klart at det er en tennsats inne i bomben, sier informasjonsansvarlig for politiet i Stockholm, Diana Sundin.

– Det finnes en type utløser og en type sprengstoff, sier hun videre. Bombeteknikerne jobber nå med å finne ut hvordan mekanismen fungerer.

Bomben som var festet til nordmannen i Stockholm i helgen, ville gått av dersom noen hadde ringt telefonen den var koblet til. Dersom den hadde eksplodert, ville den delt mannen på midten.

– Denne type bombe er vanlig i terroristsammenheng. Men jeg har aldri sett noe lignende i Sverige, sier bombeekspert Henric Östmark til den svenske avisen Aftonbladet mandag.

Bomben er av samme type som ble brukt i terrorangrepet i Madrid i mars 2004, der 199 mennesker ble drept.

Pågrepet En mann i 30-årene ble natt til mandag pågrepet etter bombedramaet i Stockholmsforstaden Tensta. Svensk politi jaktet mandag på minst to andre personer i forbindelse med saken.

Årsaken til at den 29 år gamle nordmannen fikk festet bombebeltet rundt livet skal være en krangel med en nær venn, skriver Aftonbladet.

– Det var en hevn, sier en kilde til avisa.

Den bitre krangelen mellom nordmannen og kameraten skal ha oppstått for en uke siden.

– De har gjort en del tvilsomme saker sammen og begge mente de er blitt lurt av den andre, sier kilden videre.

Mannen har bodd i Sverige, men kommer ifra Bærum, skriver Aftonbladet. Han er en kjenning av norsk politi, og skal tidligere være dømt for mindre narkotikaforbrytelser.

Kripos kontaktet Norske Kripos har etter henvendelse fra svensk politi sjekket ID på nordmannen.

– Jeg kan bekrefte at vi ble kontaktet av svensk politi søndag ettermiddag for en sjekk av denne personen. Vi har gitt informasjonen til svensk politi, men hva slags informasjon det dreier seg om, ønsker vi ikke å kommentere, sier informasjonssjef Audun Øvrebø i Kripos til NTB.

Ut over ID-sjekken er norske Kripos ikke involvert i etterforskningen, ifølge Øvrebø, som henviser alle spørsmål til svensk politi.

Holdt fanget Ifølge svenske politikilder skal nordmannen ha reist til Sverige for å innkassere narkotikagjeld på om lag 45.000 norske kroner.

Nordmannen har fortalt politiet at han ble holdt fanget i en leilighet i flere dager i nærheten av parkeringsplassen der han ble funnet.

– Han er svært medtatt og det har vært vanskelig å få noe ut av ham. Da vi snakket sammen i går sa han at «noen skal strimle meg i biter», sier Diana Sundin.

Politiet har ingen opplysninger om at mannen ble utsatt for tortur av sine kidnappere, og han hadde ingen synlige skader som skulle tyde på at det er tilfellet, skriver Aftonbladet.

Stefan S¿derstr¿m / SCANPIX
Jan Henrik Henriksson / SCANPIX
STORE POLITISTYRKER:Svensk politi ser svært alvorlig på bombetrusselen.
Stefan Söderström / SCANPIX