Senatoren fra Massachusetts har i flere uker allerede sett fremover mot presidentvalget i november, men i natt kunne han endelig si det høyt.

— Jeg er en «fighter», og jeg vet at sammen kan vi takle de mange utfordringene som ligger foran oss, sa en oppstemt Kerry til sine tilhengere i natt etter at det var blitt kjent at hans nærmeste rival, John Edwards, vil trekke seg fra nominasjonskampen.

Edwards vil komme med den offisielle kunngjøringen i dag i hjemstaten North Carolina.

Nå starter valgkampen

Både Edwards og president George W. Bush ringte Kerry i natt for å gratulere med nominasjonen. Fremover blir det langt mindre vennlige toner mellom Bush og Kerry.

Den demokratiske nominasjonsduellen har sikret demokratene gratis mediedekning i ukevis, men allerede i morgen starter Bush opp valgkampmaskineriet sitt og begynner å bruke av den milliarden kroner han har samlet inn til slikt bruk. 30 millioner går til TV-reklame bare denne uken, ifølge CNN.

John Kerrys utfordring fremover blir ikke bare å svare for seg på angrepene som kommer til å komme fra den kanten, men også å få fart på pengeinnsamlingen, slik at han kan holde følge. Allerede i takketalen i natt, var han på banen.

— I over 30 år har jeg vært en frontkjemper, sa Vietnam-veteranen.

— Jeg har alltid stått på barrikadene for rettferdighet og folkelige amerikanske verdier.

Løfter

— Vi skal danne grunnlaget for økonomisk vekst ved å tilbakekalle Bushs skattekutt til de rike. Vi skal halvere budsjettunderskuddet på fire år, investere i helse og utdanning, heve minstelønnen, tette alle smutthull som store selskaper bruker til å flytte penger og arbeidsplasser ut av landet, sa Kerry.

Han lovet dessuten å lage en plan for å gjøre USA selvforsynt med energi.

— Vi skal investere i fremtidas energikilder. Vi skal skape 500.000 arbeidsplasser slik at ingen amerikanere i uniform lenger behøver å holdes gisler på grunn av USAs oljeavhengighet, tordnet Kerry.

Han varslet at både pensjons- og trygdeordninger, homofilt ekteskap og utenrikspolitikk blir sentrale temaer i valgkampen.

— Jeg skal inkludere USA i det internasjonale samfunn igjen. Vi skal fornye våre gamle allianser og skape nye. Dette er avgjørende for å kunne lykkes i kampen mot terror.

— George Bush har drevet den mest udugelige, hasardiøse og arrogante utenrikspolitikken i moderne historie, sa Kerry og gjentok seg selv fra sine taler de siste månedene.

Dean med hjemmeseier

John Edwards kunne, straks resultatene begynte å strømme inn, konstatere at løpet var kjørt. Han hadde håpet å vinne minst én stat, og hadde størst håp i Georgia i sør. Løpet var jevnt, men også her knep Kerry seieren foran søringen Edwards.

I samtlige andre stater var Kerrys seier overveldende, bortsett fra i Vermont, der statens tidligere guvernør, Howard Dean vant, til tross for at han offisielt trakk seg for to uker siden. Navnene til de kandidatene som trekker seg blir nemlig stående på stemmeseddelen, og velgerne står fritt til å stemme på alle som står oppført.

Visepresidentkandidat

Kerry har vunnet nominasjonsvalget i 28 av 31 stater. Nå starter jakten på en visepresidentkandidat. Ifølge CNN vil Kerrys valgkampstrateger ha duoen klar i god tid før landsmøtet i juli for å være tidlig på offensiven.

John Edwards er en mann mange i det demokratiske partiet gjerne vil se som Kerrys makker. De to snakket blant annet om valgkampen fremover da de snakket sammen på telefon i natt. Andre navn som nevnes i forbindelse med denne jakten, er medlem av Representantenes hus, Dick Gephardt og guvernør og tidligere FN-ambassadør Bill Richardson.

GRATULERES: John Kerry gratuleres med seiren av senator Edward Kennedy og hans kone Vicki.
REUTERS
GA OPP: John Edwards ga opp kampen mot John Kerry i natt.
REUTERS
DIRIGERER: John Kerry dirigerer sine tilhengere på valgmøtet.
REUTERS
KLEMMER TIL: John Kerry gir konen Teresa en god klem etter at seieren er klar.
REUTERS