John Lee Malvo kunne ikke holde tilbake et bredt smil da han skrøt om sin innsats i snikskytterdrapene som i tre uker skremte millioner rundt den amerikanske hovedstaden.

Den bare 17-årige Malvo var ganske snakkesalig da han under et syv timer langt forhør svarte på detektivenes spørsmål om terroraksjonene som fra 2. oktober kostet ti mennesker livet og såret tre alvorlig.

Fingeren på avtrekkeren

Ifølge avisen Washington Post hevdet unggutten, som for noen år siden kom til USA fra Jamaica, at det i flere tilfeller var ham som hadde hatt fingeren på avtrekkeren da de drepende skuddene falt. Det var bl.a. tilfellet da 47årige Linda Franklin ble myrdet utenfor et byggemarked i utkanten av Washington.

Bare på et punkt forholdt Malvo seg taus. Han nektet å si noe som helst om sin 41-årige stefar John Allen Muhammad, som var med på hele turen fra Seattle i vest over Batton Rouge i sør til Washington i øst. I stedet brukte han gang på gang formuleringen «vi».

Malvo ble avhørt torsdag, etter at forbundsmyndighetene hadde overført ham til staten Virginia, der den første av kanskje flere rettssaker mot ham og Muhammad vil bli innledet neste år.

Godt planlagt

De to mennene er bl.a. siktet for drapet på Linda Franklin, som arbeidet ved det føderale kriminalpolitiet FBI. I Virginia kan de begge idømmes dødsstraff, selv om 17-åringen juridisk sett var umyndig da forbrytelsene ble begått.

Høytstående kilder har opplyst at Malvo under det lange forhøret fortalte at alle parets aksjoner var omhyggelig planlagt. De undersøkte således parkeringsplasser og handlesentre før de slo til. Hvis trafikken ikke var slik de ønsket, ventet de eller valgte et annet sted.

Ifølge Malvo oppførte de to seg som soldater på hemmelig oppdrag. De var hele tiden i radiokontakt med hverandre. Mens den ene var skytter, var den andre på utkikk. De hoppet med fullt overlegg fra stat til stat og fra sted til sted for å forvirre myndighetene, som den første uken brukte mange krefter på å koordinere innsatsen.

Fornøyd med innsatsen

Ingenting tyder på at John Lee Malvo kunne eller ville gi noe motiv for massemordene, men han la ikke skjul på at de to nøt resultatene av sin innsats. De så nyheter på tv og leste med fornøyelse avisenes utførlige reportasjer.

John Allen Muhammad har i motsetning til Malvo nektet å uttale seg til myndighetene. På et tidspunkt nektet han også å oppgi sitt navn. Muhammads andre fraskilte hustru har uttrykt frykt for at drapene var rettet mot henne, og at hun kanskje var det endelige målet. Flere av aksjonene fant således sted nær forretninger som hun regelmessig besøkte.

Malvos oppnevnte forsvarer, Michael Arif, legger ikke skjul på sin vrede over politiets langvarige forhør. Han gjør det samtidig klart at han vil be dommeren om ikke å la forhøret bli brukt i den kommende rettssaken. — Det vil jeg kreve, like sikkert som solen står opp i øst.

Siktet for 14 drap

Etterforskningen siden pågripelsen av de to mennene for vel to uker siden har satt dem i forbindelse med flere drap og skyteepisoder. Muhammad og Malvo siktes for 21 skytinger, som kostet 14 livet og såret syv andre alvorlig i Maryland, Virginia, Washington DC, Alabama, Louisiana og Georgia.

Mye tyder også på at de var ansvarlige da en mann tidligere i år ble skutt og drept på en golfbane i Tucson, Arizona. Muhammads søster hadde bodd i nærheten. De to mennene skal også ha hatt planer om å kidnappe Antiguas statsminister Lester Bird.

John Muhammad fremstilles onsdag i retten, da han vil han få oppnevnt en forsvarer. Malvo fremstilles i begynnelsen av desember i en annen rettskrets, der en dommer skal avgjøre om bevismaterialet er så omfattende at han kan stilles for retten som en voksen.

SNIKSKYTTER: John Lee Malvo (17) er siktet for snikskytingen rundt Washington. Denne tegningen er laget i retten i Fairfax Caounty, Virginia.<p/><small> ILLUSTRASJON: EPA/SCANPIX</small>