LOUISE WITH

Krakow

Turen til Auschwitz er blant Viktor Jusjtsjenkos første offisielle oppgaver. Og hans første anledning som Ukrainas president til å møte stats— og regjeringsledere fra hele verden som i dag minnes de millioner av ofre for nazistenes redselsregime under annen verdenskrig.

60 år siden

Det er 60 år siden Auschwitz-leiren i det sørlige Polen ble befridd av sovjetiske tropper. Men for Ukrainas nyvalgte president har dagen i dag også helt personlig betydning.

Jusjtsjenkos far var fange nummer 11367 i Auschwitz våren 1944. Det fortalte presidenten i Krakow i går, foran dagens minneseremoni for de flere enn en million mennesker man mener mistet livet i Auschwitz, Birkenau og Monowitz.

— Min far er min virkelige helt, sa Jusjtsjenko.

— Jeg ble virkelig rørt og overrasket da jeg besøkte Auschwitz for noen år siden og lette etter opplysninger om min far. Jeg var sikker på at jeg ikke ville finne noe. For jeg hadde allerede henvendt meg til Røde Kors og mange andre organisasjoner, og de kunne ikke fortelle meg noe om min fars skjebne i leiren.

De aller fleste dokumenter fra Auschwitz ble ødelagt av de tyske SS-troppene før de flyktet i januar 1945. Men det tok ikke mer enn en time for personalet på Auschwitz-museet i det sørlige Polen å finne spor av Jusjtsjenko senior.

— En medarbeider kom ut til meg på leirområdet og sa at nå hadde de funnet informasjon om min far. Og ikke nok med det, de kunne til og med vise meg et dokument med underskriften hans, og det rørte meg dypt. Som krigsfange måtte min far arbeide i leiren, og han hadde på et tidspunkt mottatt en riksmark i lønn.

Flyktet fra redslene

Jusjtsjenkos far var soldat i Den røde armé under annen verdenskrig, og endte mirakuløst blant de ganske få som overlevde oppholdet i Auschwitz. I juli 1944 flyktet han fra leirens redsler og en formodentlig sikker død.

— Men det som virkelig fyller meg med sorg, er tanken på de 14.500 sovjetiske krigsfangene i Auschwitz. Bare 95 av dem var i live i mai 1945, sa Jusjtsjenko.

Hele syv ganger unnslapp hans far nazistenes konsentrasjons- og dødsleirer under krigen. I 1945 kom Andriy Jusjtsjenko hjem til sin fødeby Khoruzhivka, giftet seg med presidentens mor Varvara og fikk seg arbeid som engelsklærer. Han døde først i 1992.

Selv om et besøk i Auschwitz aldri er noen hyggelig opplevelse, ser Viktor Jusjtsjenko frem til å minnes og ære sin far og de mange ofrene ved dagens seremoni.

— Jeg har vennet meg til å besøke Auschwitz for å minnes min far og alle ofrene - disse millioner av uskyldige som møtte en brutal død, sa presidenten, før han hastet videre for å møte verten ved dagens høytidelighet, Polens president Aleksander Kwasniewski.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

DØDSLEIREN: I gårsdagens snøvær var mange som besøkte Auschwitz-leiren. I dag kommer ledere fra hele verden for å minnes alle som møtte døden i nazistenes konsentrasjonsleir.<br/> FOTO: FABRIZIO BENSCH, REUTERS