Nasa har nå lagt ut historiske panoramabilder fra månelandingene.

Den 20. juli 1969 landet månelandingsfartøyet The Eagle på Månens overflate med astronautene Neil Armstrong og Edwin E. Aldrin Jr. ombord. Den første månelandingen var et faktum. Reisen hadde gått etter planen og landingen ble gjennomført uten problemer.

Fire døgn tidligere hadde Apollo 11 forlatt Kennedy Space Center. I tillegg til Armstrong og Aldrin var Michael Collins ombord. På det raskeste hadde Apollo 11 en hastighet på elleve kilometer i sekundet, noe som tilsvarer ca 40.000 km/t.

Collins var ikke med The Eagle ned til månens overflate. Han bemannet hovedfartøyet Colombia som gikk i bane rundt månen i påvente av at månelandingsfartøyet skulle returnere.

Armstrong og Aldrins oppgave var å samle inn prøver fra månens overflate, utføre vitenskapelige eksperimenter og fotografere. Totalt sto The Eagle på månen i 21 og en halv time. Astronautene oppholdt seg utenfor månelandingsfartyet i ca to og en halv time.

Utvidet månetid

Apollo 15 var den første av tre ekspedisjoner der astronautene skulle oppholde seg på månen i en lengre periode enn det som var vanlig ved de tidligere ekspedisjonene. Oppholdet varte i 67 timer og astronautene utførte en rekke oppgaver.

For første gang tok de i bruk en såkalt rover, et kjøretøy som gjorde dem mye mer mobile enn ved de tidligere ekspedisjonene.

De tilbakela nesten 28 km i roveren, samlet inn prøver fra tolv forskjellige steder og gjennomførte ti vitenskapelige eksperimenter.

Til denne turen hadde astronautene fått nye romdrakter som gjorde det mulig for dem å oppholde seg utenfor månelandingsfartøyet i opptil syv og en halv time.

Siste reis

Den siste månelandingen i Apolloprogrammet fant sted 11. desember 1972. Dette var første gang en vitenskapsmann besøkte månen. Geologen Harrison Schmitt var utdannet ved California Institute of Tehnology og ved Universitetet i Oslo.

Schmitt er den eneste personen som har gått på månen, som aldri har vært medlem av USAs væpnede styrker.

Tilsammen jobbet astronautene i vel 22 timer på månens overflate i løet av de vel tre døgnene månelandingsfartøyet Challenger sto på månen. Blant eksperimentene som ble utført var kartlegging av månens topografi med laserbasert høydemåler, undersøkelser av grunnen med ekkolodd og undersøkelser av månensreaksjoner på Jordens gravitasjon.

I tillegg ble det foretatt geologiske undersøkelser, og det ble tatt med steinprøver som ved senere analyser ga opplysninger om månens alder.

Kilder: Wikipedia, Lunar and Planetary Institute, Nasa