David Cameron hasteinnkalte parlamentet for å stemme over en britisk militærintervensjon. Men i siste liten måtte statsministeren gå med på å utsette avstemnningen til neste uke.

Parlamentsmedlemmene vil likevel møtes som planlagt i dag for å diskutere Syria-konflikten og anklagene om bruk av kjemiske våpen, men parlamentspolitikerne trenger likevel ikke ta stilling til militærintervensjon før neste uke, skriver aftenposten.no

Det er Labour-leder Ed Milliband som har presset frem utsettelsen. Opposisjonen, i tillegg til flere av Camerons partifeller, ønsker at britene skal vente til FN-våpeninspektørenes endelige rapport fra Syria foreligger.

Ifølge The Guardian er det opp mot 70 av Camerons egne parlamentsmedlemmer som ikke er overbeviste om at en militærinngripen er veien og gå.Cameron kan med andre ord vente en tøff debatt når parlamentet møtes kl.13.30 norsk tid for å diskutere Syria. De folkevalgte skal i dag stemme over et britisk svar på det antatte kjemiske angrepet i Syria, men en spørsmålet om et britisk militært bidrag krever altså en ny avstemming over helgen.

Vil avvente FN

Inspektørene er nå på plass i området der kjemiske våpen skal ha blitt brukt 21.august, og FN-generalsekretær Ban Ki Moon ba i går verdenslederne om å gi inspektørene nok tid til å gjøre ferdig sitt arbeid før man enes om en eventuell respons.

Våpeninnspektørene trenger tre dager til, sa generalsekretæren. Det betyr at en militærinngrepen tidligst kan skje over helgen, ikke i dag eller fredag slik det tidligere har vært anslått.

Britiske aviser er ikke nådige i sin vurdering av Camerons snuopperasjon. The Daily Mail skriver på sin forside at statsministeren er nedverdiget av måten opposisjonen satte foten ned for avstemmingen. The Times skriver at statsministeren var rasende over at beslutningen om en alliert militærinngripen trekkes ut i tid.

Cameron har de siste dagene tatt en ledende og aktiv rolle i få stablet en alliert militær respons på bena, og både han og utenriksminister William Hague har argumentert kraftig for nødvendigheten av å gripe inn i konflikten.

Ringte Obama

I går fikk Cameron et enstemmig nasjonalt sikkerhetsråd med seg på at handling er nødvendig, men politikerne har altså dratt i bremsene og tvinger statsministeren til å vente flere dager før en militæroperasjon kan igangsettes.

Cameron måtte sent i går kveld ringe Barack Obama å forklare at USA måtte avvente et britisk politisk klarsignal dersom amerikanerne skulle få med seg det britiske militæret i aksjonen.

Det britiske militæret har allerede planene klare for flere ulike angrepsscenarier. En eventuell militær inngripen i Syria vil ledes av USA, men i tett samarbeid med Frankrike og Storbritannia.