Onsdagens tre bombinger av hoteller i Jordans hovedstad Amman, er et av de ti dødeligste terrorangrepene de siste sju årene av al Qaida eller samarbeidende organisasjoner. Listen som er utarbeidet av den amerikanske tenketanken IntelCenter, omfatter ikke angrep i Irak, Afghanistan eller Tsjetsjenia.

I følge IntelCenter har tre av de mest dødelige aksjonene de siste syv årene funnet sted i 2005. Og i følge den samme oversikten har halvparten av de mest dødbringende angrepene i denne perioden vært frettet mot hoteller og nattklubber.

TAR MAN FOR SEG listen over de ti mest dødbringende angrepene, er det vanskelig å se den geografiske sammenhengen mellom målene: New York i 2001, Beslan i 2004, Øst-Afrika i 1998, Bali i 2002, Madrid i 2004, Moskva i 2002, Sharm el-Sheik i Egypt i 2005, London i 2005 — for å nevne noen steder der selvmordbomberne har slått til.

Fellesnevneren er imidlertid at det er mål som har gitt muligheter for å ramme flest mulig - uskyldige - ofre. Og i svært mange tilfeller har nok meningen vært å ramme «fiender av vår religion» som det heter i al Qaida-budskapet der terrororganisasjonen tar på seg skylden for onsdagskveldens terrorbombinger.

At det så var flest arabere som ble rammet på Amman-hotellene, sier organisasjonen ikke noe om i det budskapet som ble formidlet gjennom de to arabiske fjernsynsstasjonene Al Jazeera og Al Arabiya. Meldingen er også formidlet via en internettside som vanligvis brukes av lederen for al Qaida i Irak, Abu Musab al Zarqawi.

AlZARQAWI, som USA har utlovet en belønning på 25 millioner dollar på om han blir uskadeliggjort, er en nærmest mytisk skikkelse.

Opprinnelig jordaner, kanskje nærmest en småkjeltring på det aktuelle tidspunkt, ble benådet da kong Abdullah kom til makten i Jordan.

I dag skal han hate kongen og alt det han står for, om vi skal tro rapporter fra forskjellige tenketaker og institutter som har grodd opp etter at islamistisk terror er blitt en del av hverdagen. Så var det heller ikke eksperter verden over, bl.a vår egen Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstiutt, sene med å utrope al Qaida som den hovedmistenkte for Amman-bombene. Angrepet hadde bl.a et av al Qaidas viktigste kjennetegn: Flere angrep mot flere mål på samme tidspunkt.

Det indikerer et nøye planlagt angrep med mange personer involvert i gjennomføringen.

Jordan har vært forskånet for alvorlige terrorangrep, de aksjonene som har vært gjennomført, har vært sporadiske og i liten målestokk. Denne gangen må aksjonistene ha funnet en eller flere veier til å omgå landets strenge sikkerhetstiltak, bare fire måneder etter det omfattende angrepet mot feriebyen Sharm el-Sheik i Egypt. Det er grunn til å tro at den nå kan komme flere angrep i Jordan, tatt i betraktning at landet har en stor kontingent av fastboende fra Vesten og er et viktig transittland for sikkerhetsfolk, diplomater og bistandsarbeidere fra Vesten, på vei til og fra Irak og andre land i regionen.

ET ANNET SPØRSMÅL er om angrepet onsdag varsler at al Zarqawi er i ferd med å sette et nytt mål - Saudi-Arabia.

Al Zarqawi er omtalt som en meget ambisiøs person med endelig mål å overta hele ledelsen av al Qaida fra Osama bin Laden.

Resultatene fra tidligere terrorangrep i Saudi-Arabia har vært heller begrenset. Om sikkerhetstiltakene i Jordan er omfattende og strenge, kan de ikke sammenlignes med det man har i Saudi-Arabia. Dersom al Zarqawi kan vise at han er mer «effektiv» i gjennomføring av aksjoner enn det som har vært vist til nå i Saudi-Arabia, kan dette styrke hans lederposisjon langt mer enn en serie angrep i Jordan.

Det hevdes, med krav på pålitelighet, at han i løpet av høsten har fått «hjem» en rekke tilhengere og «ferdigutdannede» terrorister fra Europa, og at han vil bruke disse for å bryte ut av den delvise isolasjonen han har befunnet seg i i Irak.

MINNES OFRENE: En jordaner har tent lys uten for Hyatt hotell for de 56 som døde i terroraksjonene i Amman onsdag. Aksjonen er et av de ti mest dødelige de siste sju årene av al Qaida eller samarbeidende organisasjoner.FOTO: AMMAR AWAD, REUTERS