Etter Anders Fogh, som overtok etter Poul Nyrup Rasmussen i 2001, kan det være klart for enda en Rasmussen i statsministerstolen. Nåværende finans-minister Lars Løkke Rasmussen er den heteste kandidaten til å overta dersom den sittende statsministeren blir utpekt til å ta over etter Jaap de Hoop Scheffer.

Krever nyvalg

Lars Løkke Rasmussen kan overta statsministerposten uten at det er nødvendig å skrive ut nyvalg. To ganger tidligere har det vært statsministerskifte i Danmark uten et foregående nyvalg.

Denne gangen har støttepartiet Dansk Folkeparti lovet å ikke stille seg i veien for maktskiftet, og dermed er flertallet i Folketinget sikret.

Men opposisjonen krever at det må skrives ut nyvalg uansett om Fogh Rasmussen forlater Danmark eller ikke.

Det liberale partiet Radikale Venstres leder Margrethe Vestager sier ifølge Politiken at Fogh «er ferdig som statsminister». Hennes kollega i Socialistisk Folkeparti, Villy Søvndal, tror heller ikke Fogh uten videre kan fortsette som regjeringssjef, om NATO-jobben glipper.

– Bør ikke late som

– Vi er inne i den alvorligste krisen siden 1930-tallet, og samtidig har vi en statsminister som er aktiv jobbsøker. Derfor bør han gå av, for hvis han ikke egentlig ønsker å lede landet, bør han heller ikke late som om han gjør det, sier Margrethe Vestager.

Villy Søvndal sier han respekterer Fogh som politisk motstander, og at han vil bli glad dersom statsministeren blir NATO-sjef.

– Da blir han embetsmann, og han passer bedre som det enn som politiker, mener SF-lederen.

Det største hinderet for Foghs ambisjoner er innvendingene fra Tyrkia. De bunner delvis i Foghs motstand mot tyrkisk EU-medlemskap, og delvis i hans rolle under krisen rundt Muhammed-tegningene i 2005.

Eksperter tror likevel at Foghs kandidatur er for sterkt til at den tyrkiske motstanden vil bli tatt til følge.

Enestående karriere

Få danske politikere har hatt en karriere som Fogh, som representerer det borgerliberale partiet Venstre. I tre valg har han klart å beseire tre forskjellige sosialdemokratiske partiledere.

Venstrefolk kaller det «systemskiftet» – at han har klart å bryte «velferdsmonopolet» som sosialdemokratene hadde, og fått velferdssøkende dansker til å føle seg trygge med det.

Samtidig er han mannen som gjorde det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti stuerent ved å støtte seg på dem i Folke-tinget.

Utenrikspolitisk har han gjort seg mest bemerket ved å støtte fullt og helt opp om USAs tidligere president George W. Bush og hans krig mot terror. Danmark var raskt ute med å sende soldater til både Afghanistan og Irak.

– Irak har masseødeleggelsesvåpen. Det er ikke noe vi bare tror, vi vet det, sa Fogh i mars 2003.

GÅR - OG KOMMER? Anders Fogh Rasmussen går nesten helt sikkert av som dansk statsminister. Men kommer han som generalsekretær i NATO?
Str
NY STATSMINISTER: Hvis Lars Løkke Rasmussen blir ny dansk statsminister, blir han den tredje Rasmussen på rad i statsministerstolen i Danmark.