På en pressekonferanse i Stockholm tirsdag ettermiddag ville politiet ikke dementere informasjon fra svenske journalister om at påtalemyndigheten nå kjenner NK-mannens identitet, mannen som politiet tror er Anna Lindhs drapsmann.

Politiet ville heller ikke kommentere hvorvidt mannen selv kan ha meldt seg, uten at han tirsdag ettermiddag hadde fått status som siktet. Politiet ville heller ikke dementere at denne mannens kjæreste er brakt inn til avhør.

— Vi kan ikke uttale oss om dette nå av hensyn til etterforskningen, sa Stina Wessling, pressetalskvinne i Stockholms-politiet.

Kan være begjært pågrepet

Overfor det svenske nyhetsbyrået TT vil sjefanklager Krister Petersson i den svenske påtalemyndigheten ikke dementere at en person er begjært pågrepet, på svensk kalles dette "pågrepet i sitt fravær".

Opplysningen stemmer med inntrykket som pressetalskvinne Wessling ga på pressekonferansen tirsdag. Mye tyder på at politiet vet hvem mannen fra bildene fra overvåkingskameraet på varehuset NK er, men at de ennå ikke har fått fatt i ham.

Anonyme politikilder opplyser imidlertid til svenske medier at NK-mannen allerede er blitt pågrepet. Ifølge avisen Aftonbladets politikilder skal han være en 35 år gammel voldsmann. Svenska Dagbladets kilder sier at mannen ikke er tidligere straffedømt og at politiet ikke kjenner hans identitet.

Gjennombrudd mandag?

Ifølge politikildene som har snakket med avisen Expressen var det mandag at politiet fikk gjennombrudd i jakten på gjerningsmannen. Både vitneutsagn og etterforskning pekte mot en viss person.

— Vi fikk fram en identitet og et navn og har jaget ham siden det, sier en politikilde til avisen.

Ifølge Svenska Dagbladet ble NK-mannen pågrepet et sted i Midt-Sverige, mens Expressen skriver at han skal ha blitt pågrepet i den svenske hovedstaden. Begge avisenes kilder sier pågripelsen fant sted ved lunsjtid.

Positive

Wessling fikk flere spørsmål om politiet kan si noe om når de vil holde sin neste pressekonferanse, en pressekonferanse som høyst sannsynlig vil dreie seg om at NK-mannen endelig er tatt. På dette spørsmålet svarte pressetalskvinnen at neste pressekonferanse i utgangspunktet ikke holdes før onsdag, men at det vil bli gitt beskjed dersom politiet oppnår et gjennombrudd.

— Vi er positive med hensyn til etterforskningen og håper vi kan løse saken, sa Wessling videre.

Hun la gjentatte ganger vekt på at politiet har mange interessante opplysninger å jobbe videre med.

Spor

Dersom politiet nå pågriper en antatt gjerningsmannen i Lindh-saken, har de flere spor som kan felle gjerningsmannen. Politiet har det som høyst sannsynlig antas å være drapsmannens DNA, funnet i capsen som ble funnet etter at drapet skjedde.

Politiet har drapsvåpenet, en morakniv som ble stjålet fra en Clas Ohlson-butikk få timer før utenriksministeren ble knivdrept på varehuset NK. Mannen som stjal kniven ble først stanset av politiet, men så sluppet løs igjen. På denne kniven skal det også være funnet DNA som kan tilhøre gjerningsmannen. Kniven blir nå undersøkt i Birmingham i England.

Politiet har også opplysninger fra flere vitner som har sett gjerningsmannen da han angrep utenriksminister Anna Lindh. Dessuten har de filmen fra overvåkingskameraet på varehuset NK, som fanget opp mannen som ligner med signalement som vitner har gitt, drøye to minutter før drapet skjedde.

INGEN PÅGRIPELSE: Tirsdag ettermiddag var fortsatt ingen pågrepet for drapet på Anna Lindh, men politiet hevder at de nærmer seg en oppklaring.