KLAUS JUSTSEN

Arnold Schwarzenegger satser på at den ordknappe stilen som gjorde ham berømt som filmskuespiller er god nok til å sikre suksess ved Californias ekstraordinære guvernørvalg om fem uker.

I første omgang har actionheltens manglende lyst til å tale imidlertid gjort ham til et lett bytte for rivaler fra begge partier og for komikere som synes å hente endeløst materiale fra den østerrikskfødte republikanerens aksent og ordvalg.

Den manglende lyst til å snakke blir påfallende i dag når Arnold blir eneste fraværende når toppkandidatene tar fatt på den første debatt.

Talsmenn forklarer at fraværet ikke skyldes frykt. Han vil definitivt debattere, men det blir kun én gang og det i slutningen av september.

Både demokrater og republikanere hevder at deres mest kjente rival ikke tør stille opp fordi han ikke kan besvare konkrete spørsmål om hvordan han vil løse statens budsjettunderskudd eller forklare sin holdning til innvandring og skatter.

Analytikere peker på at deltakelse i bare en debatt kan skyldes et håp om at en alvorlig forsnakkelse i mellomtiden går i glemmeboken. Schwarzenegger kjemper nemlig fortsatt med etterdønningene av et intervju fra 1977.

Den gang fortalte bodybuilderen mannebladet Oui om sine tallrike erotiske erobringer og om deltakelse i gruppesex med kolleger og en naken svart kvinne som var kommet inn i garderoben.

I første omgang forsøkte den uerfarne politikeren seg med en forklaring om at han ikke hadde levd sitt liv for å bli politiker i California, og at han tidligere hadde gjort forferdelige og vanvittige ting.

Dagen etter ble spørsmål om samme sak imidlertid besvart med et: «Jeg aner ikke hva du snakker om». Arnold hadde tilsynelatende lyttet til den svermen av rådgivere som det republikanske partiet har utstyrt ham med.