Torsdag kveld satt jeg og frydet meg over VM-kampen i håndball mellom Elfenbenskysten og Danmark.

Ikke fordi jeg ønsket de danske piger alt vondt, men kanskje mer fordi damene fra Elfenbenskysten ytte en beundringsverdig motstand og i lange perioder hadde grep om kampen — selv om de til sist måtte bite i gresset for den danske effektivitet.

TANKEKORSET meldte seg tidlig, ikke minst takket være de norske kommentatorenes gnål om at de grønnkledde afrikanske damene etter hvert hadde stilt opp i VM fordi det lokale håndballforbundet var truet med en kjempebot av Det internasjonale håndballforbundet om de ikke stilte opp i Kroatia.

Ifølge den lokale trener og lagleder hadde laget bare hatt anledning til samling i to uker for å bli kjent med hverandre og spille seg sammen. Fordi det nesten ikke fantes penger til en ekstravagans som håndball-VM.

Det er noe som heter at «i nøden spiser fanden fluer».

Kan hende var det akkurat det jentene fra Elfenbenskysten viste da de faktisk demonstrerte at de kunne. Håndballstormakten Danmark var på gyngende grunn og strevde med å finne ut av det elfenbenkystianske flate forsvaret.

Dette er ingen sportsfaglig vurdering av Mambo, Gongo, Sosso, Bongo eller hva de nå het. Heller ikke av det danske damelandslaget som er inne i en fornyelse.

MITT PROBLEM er ikke at damene fra Elfenbenskysten brakte den danske trener til randen av fortvilelse.

Det handler mer om hvordan den rike delen av verden behandler en representant for den fattigste delen av verden.

Jo, man truer med å utarme et fra før fattig håndballforbund med å utarme det enda mer hvis laget ikke stiller opp i en turnering det vitterlig er kvalifisert til. Og det i en situasjon der det finnes et påtrengende behov for en «befolkningseksplosjon» - hvis damehåndball, som har de samme forutsetninger for å bli en global idrett som fotball, ikke skal bli like «eksotisk» som ski og skøyter.

Elfenbenskysten tilhører den «eksklusive» gruppen av land - alt etter hvordan man velger å se det - som befinner seg på topp eller bunn av FNs fattigdomsstatistikk. I tillegg har landet vært herjet av en borgerkrig som ikke står tilbake for de verste grusomheter vi har opplevd i Afrika det siste tiåret. Det er et visst håp om at den krigen kan bli offisielt avblåst en av de første dagene, skal vi holde oss til uttalelser fra landets president Laurent Gbagho etter et møte med opprørerne tidligere denne uken.

At Elfenbenskysten i det hele tatt er i stand til, uansett om flere av spillerne er trygt plassert i fransk topphåndball, å konkurrere i verdenstoppen, er en prestasjon i seg selv.

LAGET MØTES MED trusler om bot og utestenging, uansett hvor kvalifisert det er.

Kanskje burde Det internasjonale Håndballforbundet i stedet rykket ut med økonomisk bistand både til landslagssamlinger og deltakelse i internasjonale turneringer og mesterskap.

Eller er det slik at de rike land i Håndballforbundet ser disse nye landene som en trussel mot sin idrettslige overmakt? Skal håndballen være en hvit sport?

Afrika er et kontinent som trenger eksempler. Gjerne idrettseksempler.

Vi husker begeistringen over Senegals overraskende inntreden på den internasjonale fotballarena.

Det styrket den kollektive afrikanske selvfølelsen på et kontinent der kanskje kollektivet er viktigere enn de individuelle prestasjoner - selv om det svært ofte handler om den sterkestes rett til å overleve.

SOM SOFATILSKUER gjorde kampen mellom Danmark og Elfenbenskysten meg glad.

Jeg opplevde idrettsglede og entusiasme, ikke det gravalvoret vi ofte opplever fra velbetalte nordiske idrettsutøvere når de får det uunngåelige spørsmål om «Hva føler du nå?» - enten de har havnet i bøtta eller på toppen.

Kanskje burde det være en del av offisiell bistandspolitikk at lag fra den fattigste del av verden som kvalifiserer seg til internasjonale turneringer, som et håndball-VM, har krav på tilskudd som setter dem i stand til å forberede seg på linje med verdens rikeste?

Er ikke også dette en del av forbrødring og mellommenneskelig forståelse? Ikke minst når det er snakk om noe å være stolt over?

EKSTRAVAGANS: Mangel på penger er ifølge lagleder og trener årsaken til at Elfenbenskysten ikke ville stille opp i noe så ekstravagant som VM i håndball. Laget ble truet til å komme, og slo nesten danskene i denne kampen.<br/> FOTO: ATTILA KISBENEDEK, AFP