Bergens Tidende fikk være med da familien Franchek dro tilbake til huset i St. Martin i Mississippi. Stedet ligger et par kilometer fra Biloxi, byen som fikk tøffest juling da naturkreftene slo til sist mandag.

Synet som møter oss i det vi kjører inn i St. Martin er brutalt. Enorme trær ligger strødd som mikadopinner. Tre unge menn kjører forbi i en bil uten vindusruter.Blikktaket på et kjøpesenter er krøllet sammen. Det kunne vært laget av sølvpapir. En svær SUV-bil ligger veltet og forlatt på veiskulderen. Opprydningsarbeidet har knapt kommet i gang. Flere steder er veibanen så full av vrakgods at bilene må kjøre slalåm.

I familien Francheks nabolag har katastrofen etterlatt seg enda dypere spor. Det stinker av kloakk, råte og fordervelse. På et murhus, som er blitt stående igjen ganske intakt, har noen stengt av inngangsdøren med en finérplate og sprayet på en oransje «X».

— Vi er blitt fortalt at forsikringsselskapene allerede har inspisert noen av boligene. I de husene som er merket med X-er, har de funnet folk døde, forklarer Nancy.

- Vi har vært heldige

En cabincruiser ligger på tvers i veien. Like ved lener en fritidsbåt seg opp mot en falleferdig husvegg. De neste boligkvartalene er fullstendig pulverisert. Bare i St. Martin har hundrevis av familier mistet alt. Familien Franchek har utrolig nok fortsatt skallet igjen av sitt drømmehus, som de kjøpte for 118.000 dollar for tre år siden.

— Gud har velsignet oss. Vi har vært heldige, tross alt, sier Nancy.

De neste timene vandrer familien rundt i ruinene. Eldstedatteren Melissa (14) finner igjen et fotoalbum i det som en gang var et blomsterbed. Halvparten av plastlommene er tomme, men bildene fra den gangen hun deltok i sin første missekonkurransen dukker opp under et tykt, illeluktende gjørmelag.

— Jeg ble kåret til «Mississippis Ideal Miss» i juni, sier 14-åringen og tørker vekk gjørmen.

Lillesøsteren Megan (12) ser bare fortvilet ut. Hun løper bort til pappa Jeff (43), og vil vite hvor det er blitt av lekebilen og svømmebassenget.

— Hun er født med cerebral parese. Det er vanskelig for henne å oppfatte hva som har skjedd, forklarer moren mens hun prøver å trøste den utrøstelige jenten.

Flodbølgen som kom i kjølvannet av orkanen gjorde om mulig enda større skade enn vinden. I familiens hus sto vannet halvveis opp i annen etasje. Nå er alt er ommøblert til det ugjenkjennelige.

På halv stang

Jeff sier ikke stort. Han prøver å grave seg vei inn i garasjen. Dagen før fant han et flagg nedi gaten. Det er nå på halv stang i hagen.

To helikoptre dundrer plutselig over hustaket.

— Ikke vink til dem, roper Jeff til barna. - Da tror de at vi trenger hjelp.

I tillegg til en karriere som radartekniker i luftforsvaret, jobber Jeff deltid som profesjonell klovn. Han har startet sitt eget selskap, og opptrer over 100 ganger i året.

— Ja, jeg er en klovn, men jeg skal fortelle deg en ting: Dette er ikke morsomt! Dette huset var vår «american dream». Nå er det er mareritt.

Han må likevel smile litt når han ser at serpentinene han tar med seg når han opptrer for barn, henger rundt på trærne i hele nabolaget.

Ruinene i Biloxi

Nancy henter videokameraetog begynner å filme. Alt blir dokumentert og kommentert. Noe kan være nyttig for forsikringsselskapet senere.

— Jeg må dra inn til byen. Jeg må se om jeg fortsatt har en jobb å gå til, sier hun brått.

Vi setter oss i bilen og kjører gjennom Biloxi, langs Beach Boulevard. Et gigantisk hotell har kollapset. Veggene på det ene kasinoet er revet av. En omfangsrik lysekrone henger fortsatt i taket. Nede på fortauet ligger hundrevis av maltrakterte, enarmede banditter.

— Dette var arbeidsplassen min i 11 år. Jeg var dealer, og jobbet på alle bordene. Alt fra blackjack, til crabs og poker, forteller Luyen Le (42), mens han vandrer gjennom ruinene.

Lagerbedriften der Nancy jobber som regnskapsfører, ligger bare et kvartal fra strandpromenaden, men har på mirakuløst vis bare fått minimale takskader.

Mange av de ansatte har møtt opp på jobb. Nancy begynner å gråte når hun ser sin gode venn og kollega, Kurt Foster. Han valgte å bli igjen i byen da myndighetene beordret alle til å evakuere forrige helg.

— Jeg trodde du var død. Jeg var sikker på at jeg aldri kom til å se deg igjen, stotrer Nancy. De klemmer lenge.

Arbeidsledig

Minutter senere tar sjefen hennes til side. Han forklarer at det vil ta måneder, kanskje år, før han kan tilby henne jobb igjen. Bedriften kan ikke gå rundt så lenge hele byen ligger brakk.

— Jeg har aldri vært arbeidsledig før i hele mitt liv. Nå har jeg fått beskjed om at jeg må gå på mitt lokale sosialkontor for å søke om penger, forteller Nancy oss senere.

— Det kommer jeg i hvert fall ikke til å gjøre. Den bygningen ligger jo spredd i småbiter utover hele byen.

Hun ler hysterisk, men så blir hun brått stille igjen. Følelsesutbruddene hennes veksler mellom oppriktig glede, galgenhumor og bunnløs fortvilelse. Den emosjonelle berg-og-dal-banen kommer til å vare lenge.

— Dette kommer til å bli tøft. Men jeg tror vi skal klare oss. Vi skal det. Innerst inne vet jeg at vi skal klare oss, sier 42-åringen. Hun har ikke mistet troen på seg selv eller fremtiden.

KNUST: Tobarnsmoren Nancy Franchek (42) må bare konstatere at drømmehuset ligger i ruiner. Taket fra nabohuset har seilt inn i hagen hennes. - Jeg håper ekteskapet mitt tåler denne påkjenningen.<p/>FOTO: KRISTINE NYBORG