JØRGEN ULLERUP

Den 30-årige marokkaneren er en av de fem mennene som spansk politi har arrestert etter terrorbombene 11. mars.

Jamal Zougam drev en liten forretning i innvandrerkvartalet Lavapiès i det sentrale Madrid. Der reparerte han mobiltelefoner og solgte telefonkort, sammen med sin halvbror, Mohamed Cahoui, og enda en marokkaner, Mohamed Bekkali, som begge også er arrestert.

Bergens Tidende møtte flere unge marokkanere som kjente de tre arresterte. Khaled på 29, Mohammed Ali på 31 og Lahouari Kamal på 35 år sa alle at de aldri har hatt mistanke om at de tre arresterte skulle være ytterliggående islamister. De gikk på treningssenter, de var med ut på byen om kveldene, og de ga aldri uttrykk for fanatiske tilbøyeligheter når diskusjonen handlet om terrorisme.

Jamal vokste opp i den marokkanske havnebyen Tanger. Herfra kan man på en klar dag se de 15 km over til Sør-Spania. Som 10-åring flyttet han i 1983 til Madrid sammen med sin mor. Heller ikke i boligkvartalet i utkanten av Madrid, hvor Jamal de siste seks årene har delt en leilighet med sin mor, sin halvbror og en søster, fattet naboene mistanke.

I forbindelse med mobilforretningen reiste Jamal Zougam ofte frem og tilbake mellom Madrid og Marokko. Politiet mener at han i 1993 begynte å frekventere ytterliggående islamistiske grupper i fødebyen Tanger, og at han fire år senere ble rekruttert til en spansk al Qaida-celle.

Mannen som vervet ham mener man er Abdelaziz Benyaich, en fransk-marokkaner som spansk politi arresterte i fjor etter selvmordsaksjonen i Casablanca.

Siste gang Jamal Zougam forlot Marokko var få uker før terrorangrepet i Casablanca.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende