KLAUS JUSTSEN

«Californias neste guvernør», proklamerte komikeren Jay Leno, da han tok imot sin bredskuldrete gjest i et av de tv-showene som kveld etter kveld legger millioner av amerikanere i seng.

Arnold Schwarzenegger spilte med musklene og smilte bredt, men nektet deretter å si mer om politiske ambisjoner. Som en veldisiplinert bodybuilder fra Østerrike holdt han fast på at han ikke var kommet for å snakke politikk, men for å fortelle om sin nye film «Terminator 3: Rise of the Machines».

Det gjorde den 55-årige skuespilleren så med sin velkjente bombastiske sjarm og med setninger som avviste påstander om at han ikke kan si mer enn fem ord i sammenheng på engelsk, som han snakker med tykk tysk aksent.

Politiske ambisjoner?

For den nye filmen har resultatet vært tilfredsstillende. «Terminator 3» solgte forrige helg billetter for 44 millioner dollar. Den politiske gevinsten vil først vise seg noe senere på året, hvis Arnold, som fansen kaller ham, virkelig har ambisjoner i den retning.

Ikke bare det brede smilet, som ble utløst av bemerkningen om Californias neste guvernør, tyder i den retning. I flere intervjuer har Arnold sagt at han meget gjerne vil ha posten som guvernør i USAs største stat med 55 millioner innbyggere.

Det har uunngåelig utløst skarpe bemerkninger om at de politiske ambisjonene brukes til å skape blest rundt den nye filmen, og at markedsføringen av filmen omvendt er innledningen på en valgkamp.

Økonomisk kaos

Problemet eller sjansen skulle egentlig aldri ha oppstått, for de gode innbyggerne i solskinnsstaten gjenvalgte i november i fjor den demokratiske guvernøren Gray Davis for enda fire år i stillingen i hovedstaden Sacramento.

Etter valget ble det klart at statens økonomiske situasjon var enda mer alvorlig enn antatt med et samlet underskudd på 38 milliarder dollar. Bortsett fra New York har ingen stat et budsjett av en slik størrelse.

Det store hullene i kassen skyldes særlig at mange nye selskaper med tilknytning til elektronikk og internett brøt sammen, noe selv ikke en mann med et så kjedelig navn som Gray Davis egentlig kan gjøres ansvarlig for.

Det er imidlertid akkurat det en gruppe høyreorienterte republikanere har gjort. Først skjedde det uten større suksess, men da et velstående medlem av Representantenes hus fant frem den store lommeboken, kom det fortgang i saken.

I California kan det holdes omvalg hvis det kan samles et antall underskrifter tilsvarende 12 prosent av det totale antall stemmer ved siste valg. Det vil denne gang si 897.158.

Darrell Issa skrev ut sjekker på mer enn en million dollar, så innsamlerne kunne betales en dollar pr. underskrift. Denne uken hevdet «Redd California kampanjen» at målet var nådd med god margin, og innsamlingen ble stanset så Issa ikke måtte betale for overflødige underskrifter.

Kort valgkamp

For Arnold, som på det hvite lerretet har vært alt fra barnepedagog til drapsmaskin, kan det være alle tiders sjanse. Valgkampen blir kort. Det betyr at mange velgere vil gå etter et navn de kjenner, og det skulle begrense den negative kampanjen. Risikoen for å begå katastrofale feil blir også mindre.

Når det gjelder navnegjenkjennelse er muskelmannen naturligvis milevis foran alle andre, men i tillegg kommer ikke uvesentlige erfaringer med politisk arbeid. Arnold har ført valgkamp for utallige republikanske politikere, og ble belønnet med en formannspost da den første president Bush opprettet et råd for fysisk trening.

Det politiske gjennombruddet kom i fjor, da Schwarzenegger først fikk et forslag om økt tilskudd til programmer før og etter skoletiden på stemmeseddelen og deretter vedtatt forslaget med stort flertall.

Begge partier hyllet innsatsen, som blant annet besto i å samle inn penger og holde taler. Mange ser kampanjen for offentlig støtte til skolebarn som bevis på at Arnold nok er republikaner, men at det er av det moderate slaget.

Nær Kennedy'ene ...

Det siste oppfattes som en naturlig konsekvens av at han er gift med Maria Shriver, hvis mor Eunice er søster til president John F. Kennedy, hvilket betyr at den innflytelsesrike demokratiske senator Edward Kennedy er hennes onkel.

Tiden vil vise om Arnolds interesse er mer enn en politisk flørt. Enkelte tviler, for Arnold er kjent som en livsnyter, og det er vanskelig å se fornøyelsen i å ta fatt på et budsjettunderskudd på 38 milliarder dollar.

Det hele er likevel alvorlig nok til at senator Kennedy har sendt ut en formell erklæring med forsikring om at han bestemt ikke vil yte noen støtte, selv om Maria Shriver er en kjær niese.

Så spørs det da om Ronald Reagan kan få en skuespillende etterfølger i politisk toppstilling ...?

<b>MUSKELMANNEN:</b> Arnold Schwarzenegger er kjent for sine muskespillende overarmer og brutale filmroller. Her i filmen «Rått parti».<br/> FOTO: NRK