— Jeg håper Frances kan vokse opp i et land som velger en kvinne eller en svart mann til president, sier Mary Jane Callister, 39, (bildet).

— USA har fått et image som en selvgod og arrogant bølle, som tror vi er best i alt og tvinger våre oppfatninger på resten av verden. Men det er langt fra alle amerikanere som føler seg slik.

Mary Jane Callister hjelper datteren Frances Helquist (2) å legge bamsen Pooh godt til rette på dissen, mens hun forteller hvorfor hun stemte på Barack Obama på tirsdag.

Mary Jane og Frances bor i Park Slope i Brooklyn.

Dette er et område hvor man kan kjøpe dobørster med ansiktet til George W. Bush på, og hvor det er vanlig å se lesbiske og homofile par med sine små barn i parken.

Her, som i mange andre deler av «det blå Amerika» (de politiske fargeverdiene er omvendte i USA), har misnøyen med George W. Bushs regjering i løpet av syv år utviklet seg til noe som minner om hat.

I løpet av en uke i de tradisjonelt demokratiske delstatene New Jersey og New York nevner svært mange av dem Bergens Tidende har snakket med «avsky» med den republikanske presidenten som motivasjon for å være politisk engasjert, og for å stemme i primærvalgene.

— En av grunnen til at jeg liker Barack Obama er at han er George Bushes rake motsetning på alle tenkelige måter, sier Mary Jane, som jobber som art director.

Best i klassen

Første gang USA ble oppmerksom på Barack Obama var da han talte på landsmøtet til demokratene i Boston i 2004. Da talte han om det delte landet, om forskjellene mellom fattig og rik og den dype splittelsen mellom det røde og blå Amerika.

Det blå Amerika er de urbane områdene rundt storbyene, og de folkerike statene på kystene. Det er her de fleste av de store berømte universitetene ligger; hvor de fleste av landets intellektuelle elite blir klekket ut. Obama tok juridikum som beste i sitt kull på Harvard utenfor Boston, Hillary Clinton tok juridikum som beste i sin kull ved Yale, litt nord for New York.

Sist gang det blå Amerika hadde sin storhetstid var på nittitallet, da Bill Clinton styrte i Det hvite hus og it-industrien gjorde øst- og vestkysten rike og mektige. Men med George Bush, 11. september og invasjonen av Irak, har det røde USA, med sine konservative kristelige verdier, vært i førersetet i nesten et tiår.

Den konservative Rupert Murdoch-eide nyhetskanalen Fox News vokste seg til landets største, og frykt for å virke upatriotisk i kjølvannet av 9/11 kneblet de store etablerte mediene.

Vil være stolt av USA

Med den enorme interessen for Hillary Clinton og Barack Obama, kan det se ut som om det blå Amerika begynner å våkne, og få tilbake selvtilliten.

Men «liberal» er fortsatt et upopulært ord. I valgkampen i 2004 brukte Bush enhver mulighet til å minne folk på at demokratenes kandidat John Kerry hadde blitt kåret til «den mest liberale senatoren» i en årlig studie fra The National Journal. Selv i dagens mildere klima, er det ikke en velkommen utmerkelse.

Denne uken annonserte National Journal den mest liberale senatoren i 2007: Barack Obama (Hillary Clinton ble nummer 16).

Men selv om Obamas leir er ukomfortabel med tittelen, viste primærvalget på tirsdag med all tydelighet at det liberale, mørkeblå USA velger Obama over Clinton. Unge under 30 og folk med høy inntekt foretrekker senatoren fra Illinois. Det er imidlertid mange som sier at de liker begge de demokratiske kandidatene.

— Det føles virkelig som om muligheten for å endre retning endelig er til stede, sier Mary Jane.

— Jeg håper i alle fall det. Jeg ønsker at Frances skal vokse opp i et land hun kan være stolt av.

EN BEDRE VERDEN? Mary Jane Callister ønsker at datteren Frances (2) skal vokse opp i et liberalt land. - USA må ta ansvar for miljøet og lede arbeidet for en bedre verden. Ikke det motsatte, sier hun.
Marita Aarekol
Mary Jane Callister.
Marita Aarekol
I USA: BT-journalist Christina Pletten (t.v.) og BT-fotograf Marita Aarekol.