VIGGO LEPOUTRE RAVN

Verdens lunger er blitt enda mindre. Omtrent 3,72 millioner fotballbaner mindre, eller det som tilsvarer et område nesten like stort som to ganger Hordaland. Det fremgår av opplysninger fra det brasilianske Miljødepartementet i en rapport om skogrydding i brasiliansk Amazonas, som dekker omkring 60 prosent av Brasil. Til sammen skal rundt en femdel av den originale Amazonasjungelen ha forsvunnet i jordrydding og utnyttelse av trevirket.

Satellittbilder og innsamlet data viser at kvegfarmere, soyabønneprodusenter og skogsarbeidere frem til august 2004 har brent og felt det nest største areal som er registrert i løpet av et år, nemlig 26.000 kvadratkilometer. Det er seks prosent mer enn året før og bare overgått av de 29.000 kvadratkilometerne som forsvant i 1995.

Vil bremse hogsten

Miljøorganisasjoner mottok nyheten med raseri, fordi den brasilianske regjeringen i 2003 avsatte over åtte milliarder kroner til å bremse hogsten av skog.

— Det er en tragedie, som viser at regjeringen blir nødt til å gjøre enda mer for å stanse utviklingen, sa Paulo Adario, leder for Greenpeaces Amazonasprogram. Mens miljøminister Marina Silva lovet økt innsats mot illegal hogst i de mest kritiske områdene, understreket hun samtidig at skogryddingen i flere brasilianske stater er kraftig redusert, blant annet takket være opprettelsen av store miljøreservater.

120.000 trær om dagen ...

Det gjelder imidlertid neppe i delstaten Pará, der jernindustrien ifølge miljøinstituttet Ibama ulovlig står bak fellingen av 120.000 trær om dagen. Amazonasjungelen kalles verdens lunger, fordi dens produksjon av kvelstoff og absorbering av kulldioksid fra atmosfæren er av avgjørende betydning for miljøet. Eksperter anslår at så mye som 20 prosent av jungelens samlete areal på 4,1 millioner kvadratkilometer allerede er forsvunnet.