HEIDI AMSINCK

London

— Det var en eksplosjon like etter klokken 12. Politiet ropte til oss at vi skulle bli innendørs. Det var skyting. Vi hørte en del salver. Det lød som maskingeværer. Så kom politiet rundt med gassmasker på og hunder og bad oss forlate stedet.

Slik beskrev øyenvitnet Brian Dempster forløpet til arrestasjon av de bombemistenkte.

Det var - selv for en etterforskning som de siste tre ukene har utviklet seg i rivende fart og ofte på dramatisk vis - en bemerkelsesverdig dag.

Direkte rapport

Sjokkerte naboer til to eiendommene i Vest-London så på mens formiddagen utfoldede seg som en amerikansk actionfilm.

I de normalt fredelige gatene var det plutselig politi med finlandshetter, skuddsikre vester og skytevåpen. Helikopter svirret rundt i luften, og det var snikskyttere på takene, mens veier ble sperret av.

Den ene av adressene var en leilighet i et boligkompleks i Dalgarno Gardens i det nordlige Kensington. Her startet aksjonen etter klokken ti om formiddagen og utviklede seg snart til en beleiring der politiet forsøkte å få en mann ut av en leilighet.

På et tidspunkt ga naboer løpende rapporter om utviklingen til tv-stasjoner som Sky News og BBC News 24.

— De ber ham komme ut av leiligheten helt avkledd eller i undertøyet, sa en av dem, Lisa Davies, på et tidspunkt til Sky, før hun og andre naboer ble evakuert.

Flere vitner fortalte at politiet gjentatte ganger ropte navnet Mohammed. En mann ble senere pågrepet og ført bort av politiet iført en hvit drakt, designet til å beskytte eventuelt bevismateriale.

Bussmann ved Notting Hill

Den pågrepne skal være den mannen politiet mistenker for å ha forsøkt å eksplodere en bombe på et tog mellom t-banestasjonene Stockwell og Oval i Sør-London 21. juli.

Navnet hans er ikke offentliggjort, men han er kjent fra bildet som ble tatt med et overvåkingskamera da han løp vekk fra Oval, iført en genser med påskriften «New York».

I mellomtiden var det tilsvarende dramatikk ved en eiendom i Tavistock Road ved Ladbroke Grove station, som ligger i nærheten av Notting Hill. Her ble en annen mann arrestert. Det skal være Muktar Said-Ibrahim, opprinnelig fra Eritrea. Han mistenkes for å ha forsøkt å sprenge en bombe på buss nr. 26 i Øst-London 21. juli.

Suspekte pakker

Og så i går kveld kom nyheten fra det italienske innenriksdepartementet om arrestasjonen i Roma av den siste av de ettersøkte mennene. Det ble opplyst at han er somalisk statsborger med navnet Osman Hussein.

Tidligere denne uken viste politiet de siste bildene de hadde av ham. Der befinner han seg på en buss i London kort etter det mislykkede attentatet - kun iført undertrøye og angivelig på flukt.

Mannen mistenkes for å ha forsøkt å detonere en bombe mens han befant seg på et undergrunnstog like ved Shepherd's Bush station i Vest-London.

Det ble også foretatt en annen arrestasjon i Vest-London i går. Den arresterte mannens forbindelse til terrorplottet er uklar.

Reisende på Liverpool Street station, midt i byens finanskvarter, ble vitner til enda et drama fredag da politi plutselig strømmet inn og pågrep to kvinner - den ene av dem sto angivelig i kø til toget til Stansted lufthavn.

Folk beskrev hvordan de to kvinnene ble lagt i bakken og siden ført bort. Stasjonen - inklusiv den delen som hører til undergrunnen - ble evakuert mens en eller flere suspekte pakker ble undersøkt. Den ble senere gjenåpnet.

Tatt onsdag

Nettet er gradvis strammet rundt de fire bombemennene som forsøkte å gjenta terrorattentatet som 7. juli kostet 56 mennesker, inklusiv fire selvmordsterrorister, livet.

Etterforskningen har strukket seg fra Leeds og Aylesbury i forbindelse med det første attentatet, til en rekke forskjellige adresser i Birmingham og London i forbindelse med det andre.

Onsdag arresterte politiet den 24 år gamle Yasin Hassan Omar, opprinnelig fra Somalia, i Birmingham. Omar mistenkes for å ha forsøkt å detonere ryggsekkbomben ved Warren Street.

I SKUDDLINJEN: Beboerne i Nord-Kensington havnet midt oppe i daramtikken da to av de mistenkte bombemennene fra 21. juli ble arrestert i London går. FOTO: KEVIN COOMBS, REUTERS