KLAUS JUSTSEN Washington DC

At angrepet for alltid forandret USA ble understreket bare timer før markeringen startet. Myndighetene satte hele landet i skjerpet beredskap. Bevoktningen av flyplasser og grenser ble trappet opp og jagerfly gjenopptok sin patruljering over New York, Washington og andre storbyer.

Justisminister John Ashcroft fastslo at ekspertene på grunnlag av økt aktivitet mellom al Qaida-sympatisører og nye etterretningsrapporter hadde konkludert at det er økt risiko for at terroristene planlegger å markere årsdagen med et nytt angrep.

Risikoen er største for amerikanske anlegg i utlandet bl.a. militærbaser og ambassader, men det kan ikke utelukkes at større eller mindre angrep er planlagt i USA. Ashcroft oppfordret amerikanerne til å være på vakt, men samtidig til å holde fast ved sine planer.

Mange reagerte trassig med bemerkninger om at de ville gjøre akkurat det som passet dem. — Hvis ikke, ville vi bare gi terroristene en ny triumf, fastslo Jane Hannah, som mistet en god venn i Pentagon.

Trusselen ble tatt så alvorlig av regjeringen at visepresident Dick Cheney ble ført til et sikkert sted utenfor hovedstaden, og hans deltagelse i onsdagens seremonier er tvilsom.

To av tre amerikanere innrømmer at 11. september forandret deres tilværelse, men et flertall sier at det var en forandring til det bedre.

— Krisen brakte det beste frem i USA og gjorde landet bedre, konkluderte sosiologiprofessoren Amitai Etzioni ved George Washington universitetet.

George W. Bush innrømmet under et besøk ved Afghanistans gjenåpnede ambassade at 11. september 2002 blir en vanskelig dag med mange tårer og bønner. Presidenten oppfordret sine landsmenn til å vise respekt for ofrene.