Leger ved det medisinske senteret i Los Angeles sa at de små bevegelsene var et oppløftende tegn.

Jentenes foreldre stilte torsdag på en pressekonferanse for første gang etter operasjonen. De mener det er mirakel at døtrene deres nå ligger i to ulike senger, og tror framtiden deres vil bli god. De uttrykte også takknemlighet overfor dem som sto bak operasjonen og gruppen som betaler 11,6 millioner kroner som behandlingen koster.

— Gud vil på en eller annen måte belønne dem, sa faren Wenceslao Quiej López (21), mens moren Alba Leticia Alvarez (23) sto stille ved hans side, ifølge The New York Times.

Familien kommer fra en fattig kystby sørvest i Guatemala hvor den unge faren arbeider på en bananplantasje.

Forsiktig fornøyd

— Så langt er vi fornøyde, forsiktig fornøyde, sier dr. Jorge Lazareff, nevrokirurgen som ledet den 22 timer lange operasjonen. Jentene er fortsatt dypt bevisstløse. De har fått medisiner som gjør at de ligger helt stille slik at de ikke skal hoste eller gjøre bevegelser som kan flytte på bandasjene rundt hodene deres. Begge ligger på intensivavdelingen ved California universitetssykehus i Los Angeles.

— De er fortsatt i en veldig kritisk fase, sa doktor Michael Karpf torsdag til CNN.

Hver sin hjerne

Jentene ble født med sammenvokste hoder, men de hadde hver sin hjerne og ansiktene vendte hver sin vei. De delte noe av hjerneskallen, samt enkelte årer som sørget for blodtilførsel til hjernen. Slike siamesiske tvillinger fødes bare én gang per 2,5 millioner levende fødsler.

Den vanskeligste delen av operasjonen var å skille blodårene og lage nye veier for blodtilførselen. Barna risikerte hjerneslag, og bare fire timer etter at de 50 legene og sykepleierne hadde avsluttet operasjonen måtte Maria Teresa tilbake til operasjonsbordet på grunn av en blodansamling på toppen av hodet. Den andre operasjonen er ikke ventet å påvirke jentas prognose på lang sikt.

Las Maritas

Begge jentene heter Maria - Maria de Jesus og Maria Teresa Quiej-Alvaraz - og blir i hjemlandet kalt for Las Maritas, eller "de små Maria’ene". Der har tvillingene vakt enorm oppsikt, og folk sitter klistret til radioen for å høre nytt om skjebnen deres.

Foreldrene kommer fra et fattig kyststrøk hvor folk flest lever i hytter, og dyrking av bananer, sukker og kaffe er viktigste næring. Distriktets innbyggere har de siste dagene samlet seg i kirker hvor de tenner lys og ber for de to jentene.

Behandlingen koster om lag 11,6 millioner kroner og blir betalt av en idealistisk gruppe kalt Healing the Children. På grunn av stadig bedre teknologi har sjansene for å overleve denne type atskillelse økt fra 25 til 65 prosent i løpet av de 10-15 siste årene.

Jentene må gjennom flere plastiske operasjoner når de blir større.

(NTB)