Nominasjonsmøtene i Iowa 19. januar og primærvalget i New Hampshire en drøy uke senere fikk enorm oppmerksomhet, rett og slett fordi de er først ute i valgsirkuset.

Og for de ni kandidatene som kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat, er det avgjørende å komme godt i gang. Hvis ikke stopper pengebidragene, og uten penger vinner man intet valg i USA.

Avgjøres i mars

Så viktig er det å gjøre det bra i de to første statene at flere kandidater kan komme til å trekke seg allerede når januarvalgene er over.

Neste slag står 3. februar, når sju stater utpeker sin kandidat, blant annet en del sentrale sørstater. Siden går det slag i slag i hele februar fram til «Supertirsdagen» 2. mars, da ti stater holder valg, blant annet landets mest folkerike stat, California.

Nominasjonsprosessen varer fram til juni, men de fleste valganalytikere tror det meste er avgjort innen midten av mars.

Fakta om nominasjonsprosessen

  • Nominasjonsordningen i USA er en valgmannsordning. Primærvalg og nominasjonsmøter arrangeres i alle amerikanske delstater for å utpeke til sammen 3.520 delegater, som på demokratenes landsmøtet til sommeren skal stemme over hvem som skal bli partiets presidentkandidat.
  • I år er det bare demokratene som velger kandidat, siden George W. Bush stiller til gjenvalg.
  • Hver delstat velger et visst antall «bundne» delegater som er bundet av resultatet i sin stat. I tillegg har hver delstat et visst antall delegater som stemmer som de vil på landsmøtet.
  • Delstaten Iowa er førstemann ut med sitt nominasjonsmøte 19. januar. Møtet i Iowa utpeker 45 bundne kandidater.
  • Bare aktive partimedlemmer kan delta i nominasjonsmøtene, som arrangeres av partimedlemmer i forsamlingslokaler og private hjem.
  • New Hampshire arrangerer det første regulære primærvalget 27. januar.
  • I enkelte delstater er primærvalgene åpne for alle, både demokrater og republikanere. Andre del-stater krever at deltakerne må være registrert i det demokratiske partiet.
  • Supertirsdagen 2. mars er den viktigste dagen i nominasjonsprosessen. Da holdes valg og nominasjonsmøter i ti delstater, blant dem landets største stat California. Rundt en tredel av alle bundne delegater utpekes i det valget.
"DARK HORSE": General Wesley Clark deltar ikke i Iowa, men regnes som en av de store favorittene i New Hampshire.
REUTERS - SCANPIX