Det er en nyhet i to totalt ulike versjoner at en tidligere forsvunnet iransk atomekspert er dukket opp i USA og nå er tilbake i Iran.

Shahram Amiri har ifølge Iran vært CIAs fange i mer enn et år. Ifølge USA har han oppholdt seg frivillig i USA.

Omstridt skjebne

Amiris skjebne har vært omstridt siden han forsvant i Saudi-Arabia i juni i fjor, til han tirsdag dukket opp i Pakistans ambassade i Washington og ba om hjelp til å vende tilbake til Iran. Pakistans ambassade ivaretar Irans interesser i USA, da de to landene ikke har hatt diplomatiske forbindelser siden den islamske revolusjonen i 1979.

USAs utenriksminister, Hillary Clinton sa tirsdag: «Hr. Amiri har vært i USA etter eget ønske. Det står ham helt fritt å forlate landet».

De to versjonene

I oktober hevdet Iran å ha bevis for at atomforskeren var kidnappet. Han var professor ved et universitet i Teheran og rådgiver for Irans atomenergiorganisasjon, ifølge iranske Press-TV.

I mars opplyste det amerikanske TV-selskapet ABC at Amiri var hoppet av og ga «viktige opplysninger» som underbygget USAs etterretningsvurderinger om Irans atomprogram.

Dobbeltgjenger?

Amiri selv, eller en dobbeltgjenger, har også levert motstridende historier. I en video, vist på iransk TV i begynnelsen av juni, sier han: «Jeg er i Tucson, USA, fanget i en amerikansk saudiarabisk operasjon. Jeg var bevisstløs i flere dager. I USA har jeg vært utsatt for den verste tortur og utpressing».

Men på en video, lagt ut på YouTube noen dager etter, sier en mann med samme utseende: «Jeg er i USA og vil fortsette min utdannelse her. Jeg er en fri mann og forsikrer alle at jeg er i sikkerhet».

Artikkelen fortsetter under bildet

FAR OG SØNN: Shahram Amiri møtte pressen ved hjemkomsten til Imam Khomeini-flyplassen i Teheran med sin syvårige sønn Amir Hossein.

I en tredje video offentliggjort i Iran 29. juni sier en som kaller seg Amiri, at han hadde unnsluppet «amerikanske agenter» og ønsker seg hjem til Iran: «Jeg kan bli arrestert igjen når som helst og jeg får ikke lov til å kontakte min familie». Denne Amiri forsikrer at han ikke har «forrådt» sitt land.

Det er en ny seier for iransk etterretning

Nyhetsbyrået Fars

Propagandaseier

Det iranske nyhetsbyrået Fars skriver at «amerikanske avhørsledere brukte forskjellige torturteknikker for å få ham til å gi intervju til amerikansk TV og si at han er en sentral atomforsker som har topphemmelig informasjon om Irans atomprogram».

Ifølge iranske medier er saken en stor «propagandaseier» for Teheran. Fars skriver: «Intenst arbeid fra Irans etterretningstjeneste og medier tvang USA til å frigi den bortførte iranske vitenskapsmannen. Det er en ny seier for Irans etterretningsvesen, som har arbeidet hardt for å levere autentiske beviser for CIAs bortføring av Amiri». Ifølge Iran er en rekke iranere bortført av amerikanske agenter.

I en av de mange videoene sier Amiri at han ble kidnappet av CIA og Estekhbarat, Saudi-Arabias etterretningsvesen, 3. juni 2009, da han var på pilegrimsferd til de hellige byene Mekka og Medina.

«Min kidnapping var en skandaløs amerikansk handling. Jeg var under enormt psykologisk press og overvåket av væpnede vakter i 14 måneder», sier Amiri ifølge iransk TV.

Den sterkt regimetro avisen Kayhan skriver: «Dette er kun det siste nederlaget for amerikanerne og deres saudiarabiske allierte i deres 30-årige etterretningsaksjoner mot Den islamske republikken».

Ifølge Irans utenriksminister er beviser i saken levert til den sveitsiske ambassaden i Teheran, som ivaretar USAs interesser i landet i fravær av en amerikansk ambassade.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN