Etter en uke med spekulasjoner ble det sent fredag kveld kjent at Barack Obama har valgt senator Joe Biden til visepresidentkandidat.

Dermed har Obama tatt avgjørelsen mange hadde spådd på forhånd, og har plukket en makker som utfyller ham på de antatt svakeste punktene: utenrikspolitikk og politisk erfaring.

Biden, som selv var presidentkandidat i primærvalget og har lang fartstid i Washington, er en velkjent og godt likt politisk skikkelse i USA.

En kjapp spørrerunde i New York i går formiddag ga imidlertid inntrykk av at amerikanerne var lunken til nyheten.

– Valgte han Biden? Jeg kan ikke akkurat si at den avgjørelsen setter meg i fyr og flamme. Men det er vel greit, sa Megan Dietz (35), en programvaredesigner fra Brooklyn.

Mandag begynner demokratenes landsmøte i Denver, Colorado, der Biden skal tale onsdag, dagen før Obama offisielt blir nominert av partiet.

Erfaring

Joe Biden har arbeiderklassebakgrunn fra Scranton, Pennsylvania, en av de antatt viktigste statene i årets valg. Han representerer staten Delaware i senatet.

Dermed kan han muligens også hjelpe Obama med å nå den hvite arbeiderklassen i utkantstrøk som i overveiende grad støttet Hillary i primærvalget, og som har vært skeptisk til demokratenes presidentkandidat.

– Jeg syntes det var et klokt valg, sa Wayne Slater (59).

– Biden har masse erfaring og vet hvordan han skal jobbe på tvers av partilinjene i Washington. Han vet hvordan han skal få ting gjort. Og han har lang erfaring med utenrikspolitikk, noe som definitivt er Obamas svakeste punkt, mente Slater, som er lærer på en high school.

Biden er formann i senatets utenrikskomité, og fikk mye oppmerksomhet i forrige uke da han dro til Georgia for å ha møte med president Mikheil Saakashvili.

Men noen kommentatorer har påpekt at Bidens lange erfaring også kan ha sine ulemper. Biden, som er 65, kan skape en uheldig kontrast for Obama, og få ham til å virke for ung og uerfaren, mener enkelte. Dessuten har en del påpekt at Obamas budskap om forandring og ny politikk kan bli uthult med Biden, som har vært senator siden han var 29 og er en typisk Washington-insider.

Mistet kone og barn

De fleste var imidlertid positive til Obamas valg. Biden er katolikk, men støtter selvbestemt abort. Arbeiderklasse-katolikker er en stor og viktig velgergruppe i USA.

Dessuten har senatoren fra Delaware en sterk personlig historie. I 1972, like etter at han hadde blitt valgt til senator for første gang, omkom hans kone Neilia og hans 13 måneder gamle datter Naomi i en bilulykke – i en kollisjon med en full trailersjåfør.

To sønner, som også var i bilen, overlevde. Han giftet seg igjen fem år senere, og har siden reist hjem fra Washington til Wilmington – med toget – hver eneste kveld.

Som ung hadde han et alvorlig stammeproblem, og fikk tilnavnet Dash fordi han ikke klarte å gjøre ferdig en setning. Han har utviklet en metode for å overvinne problemet ved å slappe av i ansiktsmuskulaturen og smile mens han snakker.

Tabbemaskin

Bidens styrke og svakhet er to sider av samme sak: hans løsmunnethet. Det er et velkjent at han liker å høre sin egen stemme.

Ifølge The Washington Post øyner republikanerne at det kan åpne seg muligheter som den ekstremt stramme og kontrollerte Obama-kampanjen hittil ikke har gitt dem. De kaller Biden «en tabbemaskin».

Han har ved mange anledninger plumpet uti med uttalelser som han senere har måttet forklare eller unnskylde. I forkant av valgkampen fornærmet han mange svarte da han sa at Obama var «den første mainstream afroamerikaneren som er veltalende og flott og ren og en pen ung mann».

Selv om Biden understreket mange ganger at det var et klossete forsøk på å gi Obama et kompliment, har sitatet blitt hengende ved ham.

Men nettopp denne egenskapen trekkes også frem som en mulig styrke for Obama-leiren. Biden virker jordnær, ærlig og oppriktig når han snakker, noe det amerikanske publikum verdsetter svært høyt. Han har sagt rett ut at han angrer på at han stemte for invasjonen av Irak, i motsetning til blant annet Hillary Clinton.

Håpet på Hillary

Helt til i går var det fortsatt mange amerikanere som håpet at Obama, mot alle odds og i all hemmelighet, hadde valgt nettopp Hillary Clinton, og oppfylt «drømmelaget».

«Vi vil ha Hillary!» skrev avisen The Daily News her i New York på lederplass fredag.

Megan fra Brooklyn var enig.

– Jeg hadde håpet at han ville valgt Hillary. Hun hadde vært en fin angrepshund som kunne gå i strupen på motstanderne, mens Obama var den positive. Hillary er ikke redd for å få litt blod på seg, sa hun.

Men ved nærmere ettertanke la hun til at Biden kanskje var et klokere valg.

– Halve USA har jo hatet presidenten i åtte år nå. Med Hillary i det hvite hus ville den andre halvparten hatet presidenten. Og det er jo ikke bra.

Hva mener du om valget av Joe Biden? Bruk kommentarfeltet.

JOHN GRESS
marita aarekol