— Konduktøren har det ikke så bra, og hun er permittert fra sin stilling inntil videre, sier pressesjef Dag Rosander i togselskapet SJ til Svenska Dagbladet.

Ifølge Rosander ser ikke politiet på saken som en mulig forbrytelse, men konduktøren må nå forklare seg.

— Så får vi se hva vi gjør videre, sier Rosander. Ifølge pressesjefen finnes det rutiner for hvordan man skal håndtere situasjoner med personer under 15 år som ikke kan framvise gyldig billett.

Hadde billett

Elleveåringen var på vei fra Örebro til Göteborg da hun ble bedt om å gå av toget. Hun snakker nesten ikke svensk, og storesøsteren, som hadde billettene, var på toalettet da konduktøren kom, skriver svenske medier.

Jenta ble tvunget til å gå av toget i Kumla rundt klokka 19.30 tirsdag kveld. Men trafikkledelsen i SJ kontaktet ikke politiet for å fortelle om hendelsen før tre timer senere. I 8.30-tiden onsdag morgen ble hun funnet i Kumla sentrum.

SJ beklager hendelsen.

— Personalet har gjort en feil og opptrådt feilaktig. Vi beklager dypt det som har skjedd, sier pressetalsmann Torvald Svahn.

Mulig lovbrudd

Lektor i strafferett ved Göteborgs universitet, Gösta Westerlund, sier til Expressen at konduktøren kan ha gjort seg skyldig i lovbrudd.

— Det er snakk om et tilfelle av uaktsomt å ha utsatt andre for fare, sier Westerlund.

Lennart Guné i den svenske påtalemyndigheten mener på sin side at saken tyder mer på tjenesteforsømmelse.

I svenske medier går nå diskusjonen om det som kunne blitt de juridiske konsekvensen av hendelsen dersom elleveåringen hadde kommet til skade.

Ved godt mot

— Hun er ved godt mot og ikke skadd. Hun har gått alene rundt i natt, sa Mats Nylén i politiet i Örebro etter at jenta ble funnet onsdag morgen.

Ifølge Nylén er hun sky og litt sjenert av seg. Trolig har hun gjemt seg for politiet da de søkte etter henne, skriver nyhetsbyrået TT. Jenta ble til slutt funnet av en privatperson som kontaktet politiet.

Tirsdag kveld og natt til onsdag lette politiet i trappeoppganger og andre steder i Kumla hvor det kunne tenkes at jenta oppholdt seg. Det ble også gjennomført søk i andre tog som gikk fra Kumla tirsdag kveld.

Ifølge SJ ble togpersonalet først i 21.30-tida kontaktet av den eldre søsteren om den savnede jenta.

Flere avkastelser

Ifølge TT ble to barn under 15 år kastet av tog i Sverige i fjor i hendelser som SJ senere har måttet beklage.

Ei tolvårig jente som ikke hadde legitimasjon, måtte gå av toget mellom Hässleholm og Karlskrona, og ei 13 år gammel jente måtte gå av da mobilen hennes hadde gått tom for batteri og hun derfor ikke kunne vise fram sms-billetten sin.