Uværet Ketsana har utløst oversvømmelser som har satt fire femdeler av hovedstaden Manila og nabodistriktene under vann. Tirsdag var tallet på omkomne kommet opp i 240, mens 37 var meldt savnet.

– Still dere i kø, vis litt disiplin, så skal vi sørge for at alle får sitt, ropte hjelpearbeideren Candy Regavillo til køene med sultne mennesker i en idrettshall som er omgjort til mottak for flomofre. Svaret kom kort, kontant og sint:

– Når da?

Tilflukt

Mer enn 3.000 mennesker har søkt tilflukt i hallen i Cainta i utkanten av Filippinenes hovedstad Manila. De begynte å strømme til Cainta etter at styrtregn sist lørdag satte hjemmene deres under vann.

Barn i skitne og fillete klær må sove på gulvet med papplater som provisoriske madrasser, mens de voksne tilbereder de små matrasjonene over åpen ild.

– Jeg stilte meg til å vente klokken 04 i dag morges, og det eneste jeg fikk, var en flaske vann, klager den 67 år gamle bestefaren Primo Orcillo. Hjelpearbeiderne var gått tomme for rasjonene på to hermetiserte sardiner og en pakke nudler, da det ble hans tur.

Køen utenfor det eneste toalettet er nærmest endeløs.

Skrubbsultne

– Vi er skrubbsultne, men jeg har ikke en gang fått en kopp kaffe, sa Orcillo til nyhetsbyrået AFP. Han holder barnet til en forsvunnet nabo i hånden, og fortalte at hans egen datter er i en annen leir et annet sted i Manila.

Den filippinske regjeringen har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å ta seg av ofrene for naturkatastrofen. Myndighetene trenger mat, drikkevann, medisiner og andre forsyninger til å dekke det akutte behovet.

Mødre med svært små barn ber også fortvilt om å få morsmelkerstatning. Samtidig advarte helsearbeidere om fare for epidemier, som lett kan bryte ut når så mange mennesker er stuet sammen i skitne omgivelser og på trange områder.

Folk fra Røde Kors er i aktiv innsats i katastrofeområdene. USA, Japan, Frankrike og Australia er blant landene som har lovet krisehjelp. Selv det fattige Vietnam gjør sitt beste for å hjelpe naboene på den andre siden av Sør-Kinahavet, og vil sende ris til flomofrene.

Amerikanske marinegaster deltar i hjelpearbeid for uværsofre på Filippinene. USA, Frankrike, Japan og Vietnam har lovet hjelp til Filippinene, der folk fra Røde Kors jobber på spreng for de overlevende. Foto: REUTERS/SCANPIX