— Utenriksdepartementet i Moskva er siden i helgen orientert om Norges aksjon mot den russiske tråleren «Elektron». Men det operative ansvaret for saken ligger hos Landsdelskommando Nord-Norge, opplyser norsk UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til NTB.

Dale Sandsten sier at saken sett fra norsk side ikke er noen konflikt mellom Norge og Russland, men sier at norsk UD har kontakt med den russiske ambassaden og at Landsdelskommandoen på tilsvarende måte har kontakt med militære russiske myndigheter.

Kurs mot fastlandet «Elektron» har to norske inspektører om bord, og tirsdag morgen hadde tråleren kurs mot Russland.

— Tråleren er på vei mot sør og har mer kurs mot det russiske fastlandet nå enn den hadde mandag kveld. Da virret den litt frem og tilbake, opplyser presse- og informasjonsoffiser oberstløytnant John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN) i Bodø til NTB tirsdag morgen.

I løpet av natten hadde det ikke vært noen ny utvikling i saken i forhold til mandag kveld.

— Vi har to kystvaktskip som følger etter tråleren, og i tillegg har vi to andre kystvaktskip som holder seg litt på avstand. Været setter begrensninger. Det er storm i området og bølgehøyde på åtte-ni meter. Vi har ikke hatt noen spesiell kontakt med russerne i løpet av natten, og de har heller ikke vist særlig vilje til å kommunisere med oss, sier Lien til NTB.

Informasjon Ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass har utenriksdepartementet i Moskva bedt norske myndigheter om å bli informert om situasjonen i Barentshavet.

— Alle nødvendige tiltak for å løse problemet vil bli satt i verk i løpet av så kort tid som mulig etter at vi har fått informasjonen vi trenger, sier en talsmann for det russiske utenriksdepartementet.

Slik informasjon er etter det NTB får opplyst allerede gitt etter at fartøyet ble oppbrakt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NRK at norske myndigheter har to ting å gjøre i denne situasjonen - påse at det fiskes etter reglene, og at fartøyer som mistenkes for å ha brutt reglene blir oppbrakt av Kystvakten.

— Vi gjør det som er nødvendig og har den kunnskap som trengs for å gjennomføre det praktiske. Norsk politikk er å vise fasthet på de områder der vi har suverenitetsansvar, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

KYSTVAKTEN