ASGER WESTH

Med snabler og trosser rundt de flere tonn tunge kroppene er elefantene blant annet med på å skyve og trekke ødelagte biler på hjulene igjen.

Elefantene er trent til å løfte og slepe tunge ting, men arbeidet er ikke ufarlig for dem fordi de også risikerer å sitte fast i sølen. Det vurderes likevel å sende flere elefanter til området hvis de kan gjøre nytte, og det er bare fullvoksne elefanter som brukes.

Reddet turister

I Khao Lak kunne man i helgen også se elefanter på de tett trafikkerte veiene og på stranden der turister til nylig kunne få en ridetur. Av lokale medier i Thailand fremgår det at elefantene også var med på å redde menneskeliv i Khao Lak, like før minst 3800 mennesker ble ofre for flodbølgen.

Dang Salengam forteller til Bangkok Post at hans elefanter forrige søndag morgen oppførte seg på en måte han aldri hadde hørt før. Han beskriver det som skrik, allerede på det tidspunktet da jordskjelvet utenfor Sumatra fant sted. Det lyktes i første omgang å berolige elefantene, men en time senere begynte de igjen og var ikke til å stoppe. De elefantene som hadde turister i kurvene, dro av sted mot åsene, og de andre fulgte etter sammen med noen turister som hadde sett den enorme bølgen komme inn mot land. Elefantpasserne fikk underveis de store dyrene til å løfte flere turister opp på ryggen med snablene, og elefantene rakk i sikkerhet.

Dyrene kan ha følt faren

Bortsett fra hunder er det forbløffende få dyr som er omkommet i flodbølgen, og mange større dyr har tilsynelatende følt faren før mennesker. I Ranong gresset 100 okser like ved stranden i landsbyen Bang Koey da hele flokken plutselig løftet hodene, spisset ører og så mot havet, før de løp opp mot åsene. Byens innbyggere satte etter som om de var redde for at dyrene ville løpe vekk fra dem, og alle slapp på den måten uskadd i sikkerhet, minutter før bølgen kom.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

<b>TUNGE LØFT:</b> En elefant rydder vekk trær i Takua Pa i Phangnga-provinsen i Thailand.<br/> FOTO: CHAIWAT SUBPRASOM, REUTERS