Stockholm: Mens Mona Sahlin slåss med meningsmålinger som spår Socialdemokraterna det dårligste valget på nesten 100 år, samt intern kritikk i partiet, prøver en flokk politiske elefanter å komme henne til unnsetning.

De tidligere statsministerne Göran Persson og Ingvar Carlsson samt tidligere utenriksministere Jan Eliasson og Leila Freivalds er blant 23 «tunge» underskrivere av et stort debattinnlegg som sto på trykke i Dagens Nyheter tirsdag.

«Det er tydelig at Socialdemokraterna har den økonomiske, den politiske og den mediemessige makten imot seg i dette valget. Kampen mot vår partileder er et angrep fra den borgerlige alliansen og deres fortsatte nedrustning av velferden i Sverige», skriver de tidligere toppsossarne.

Noen vegret seg

Ifølge Expressen ble innlegget forfattet av en partisoldat i hovedkvarteret, hvoretter de politiske koryfeene ble oppringt. «Flere skal ha sagt nei til å skrive under», skriver avisen.

Selv om Socialdemokraterna på denne måten forsøker å signalisere enighet, kan de ikke skjule at misnøyen med Sahlin ulmer under overflaten. Noen av medunderskriverne har attpåtil selv kritisert henne i valgkampen. Göran Persson sa, for eksempel, for en uke siden at hun og hennes folk «må bli skarpere og arbeide hardere».

Innlegget har skapt stor debatt. Tirsdag sendte svensk TV et debattprogram med tittelen «Mobbas Sahlin av medierna?».

Ja, mener tidligere visestatsminister Lena Hjelm Wallén, som på TV kritiserte medienes personjakt og manglende substans. Til gjengjeld forsvarte lederskribent i Göteborg-posten, Gert Gelotte, det store fokuset på statsministerkandidaten.

«Hvis Mona Sahlin har et stort problem med vikende støtte blant egne velgere, så er det klart vi skriver om det og analyserer det», sa han.

Artikkelen fortsetter under bildet

PETER WIDING

STØTTESPILLERE: Jan Eliasson (til h.) og Jens Stoltenberg (til v.) gjør det de kan for å støtte Mona Sahlin i valgkampen.

At hun tåler kritikken hun får nå, viser at hun har stor mental styrke og viser at hun er en meget god statsministerkandidat

Jan Eliasson, tidligere utenriksminister

Kommunistspøkelset

Sahlins problemer bunner bl.a. i at det er første gang Socialdemokraterna går til valg i en koalisjon med Miljöpartiet og Vänsterpartiet, hvilket har fått noen av partiets velgere til å se kommunistspøkelser. Et annet problem er en 15 år gammel kredittkortskandale fra hennes tid som visestatsminister.

Tidligere utenriksminister Jan Eliasson hjalp tirsdag Sahlin med peptalk under valgmøter i Göteborg. Han mener ikke at det er Sahlin som er problemet.

— Historisk har nye sosialdemokratiske partiledere alltid hatt problemer i starten. Det gjelder Tage Erlander, Olof Palme og Göran Persson, sa Jan Eliasson:

— At hun tåler kritikken hun får nå, viser at hun har stor mental styrke og viser at hun er en meget god statsministerkandidat.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN