Avisa El País skriver tirsdag at Castro ble operert for en utposning på tykktarmen, men at operasjonene førte til infeksjoner som utviklet seg til bukhinnebetennelse.

El País baserer sin informasjon på to medisinske kilder ved sykehuset i Madrid der kirurgen José Luis García Sabrido, som reiste til Havana for å behandle Castro i desember, arbeider.

Ifølge avisa mener kildene på Gregorio Marañon-sykehuset at prognosen for den 80 år gamle Castro er svært alvorlig, og at problemene han lider av, er smertefulle og har en høy dødelighet på opp til 80 prosent. De forteller at Castro får næring intravenøst.

Mislykkede operasjoner

Ifølge El País begynte Castro å lide av en betennelse i tykktarmen i første halvår i fjor. Derfor måtte han opereres for å fjerne en del av tykktarmen og endetarmen.

I den første operasjonen forsøkte legene å lage en forbindelse mellom tykktarmen og endetarmen for å unngå en åpning for å fjerne avføring, men dette mislyktes.

Derfor måtte han gjennom en ny operasjon for å fjerne hele tykktarmen, men den var også mislykket, noe som førte til infeksjoner som hindret ham i å bli bedre.

Han ble deretter rammet av en betennelse i gallegangen, og en tredje operasjon ble gjennomført for å installere en kunstig koreansk-produsert gallegang. Men den virket ikke og måtte erstattes av en ny en fra Spania.

Cubanske myndigheter har behandlet sykdommen som en statshemmelighet. De har tidligere sagt at de ikke kommer til å gi noen detaljer om presidentens helsetilstand, og de har ikke kommentert opplysningene i El País

Diplomat forteller

Mandag sa en diplomat som var til stede ved innsettelsen av Ecuadors president Rafael Correa i Quito, at Castro har hatt problemer med at stingene etter operasjonen ikke gror.

Diplomaten, som er fra et land med et godt forhold til Cuba og derfor vil være anonym, sa at Castro på en eneste dag i desember ble kjørt til operasjonssalen sju ganger på grunn av problemet med stingene.

Han avviste at Castro har kreft og ligger for døden, slik det har vært mistanke om i USA. USAs etterretningssjef John Negroponte sa før jul at Castro bare hadde dager eller måneder igjen.

Lørdag sa Castros eldste sønn, Fidel Castro Díaz-Balart, til pressefolk i Chile at hans far er på bedringens vei og at han er både optimistisk og positiv. Castro Díaz-Balart sa også at han er trygg på at faren vil bli bra igjen.

Doktor García, som reiste til Cuba i romjula for å behandle den cubanske presidenten, sa etterpå at han ikke har kreft og at det ikke skulle være noe i veien for at han kan bli helt bra og overta styringen av landet igjen.

Ikke vist seg

Castro har ikke vist seg offentlig siden juli da han overlot makten midlertidig til sin bror, visepresident og forsvarsminister Raúl Castro, etter en operasjon i magen.

Feiringen av hans 80-årsdag i august ble utsatt til desember i håp om at han ville være frisk igjen til da, men feiringen måtte til slutt gjennomføres uten at Castro selv var til stede.

I en nyttårsmelding til det cubanske folk sa Castro at han var på bedringens vei etter operasjonen, selv om det gikk sakte, og at kampen for å bli frisk ikke er tapt.

ALVORLIG SYK: Cubas president Fidel Castro
HO