Skog— og gressbrannene fortsetter å herje den sørlige delen av California. Før den sterke Santa Ana-vinden løyer, har brannmannskapene gitt opp å slukke brannene. I går kom meldingene om at det var i ferd med å skje, og det er ventet at den vil løye videre i dag.

Da har også president George W. Bush meldt sin ankomst for å få direkte inntrykk av situasjonen. Presidenten har allerede erklært syv fylker i Sør-California for kriseområder.

Tørke og vannmangel

Både California og flere andre stater i USA har opplevd uvanlig lite nedbør i år. Sammen med høye temperaturer gjør det dem ekstra utsatt for gress- og skogbranner. Det siste halve året har det i California bare kommet en femdel av normal nedbørsmengde.

Colorado-elven, som bidrar med vannforsyning til flere av de vestlige delstatene, har ikke hatt lavere vassføring siden målingene begynte for 85 år siden.

Mer uvanlig er det at også den sørøstlige delen av USA nå også opplever ekstrem tørke. Stater som Nord- og Sør-Karolina, Tennessee, Alabama, Kentucky og Georgia har hittil i år opplevd rekordlave nedbørsmengder. For USA under ett er 2007 så langt det tørreste året på fire tiår.

Med høye temperaturer skal det svært lite til for at det skal flamme opp i knusktørre gress- og skogområder. Men slike naturbranner er langt fra noe ukjent fenomen i USA. Tvert imot.

I gjennomsnitt har det de siste fem årene gått med vel 30.000 kvadratkilometer i gress- og skogbranner fra januar til og med 23. oktober. I år er tallet 33.500 kvadratkilometer, til sammenligning ganske nøyaktig det totale arealet i Hordaland og Sogn og Fjordane. Dette er likevel litt under fjoråret, og ganske på linje med omfanget av slike branner for to år siden.

Filminnspillinger rammet

Dette er likevel til liten trøst for dem som nå rammes av de mange brannene i Sør-California. Siden den første brannen begynte i Malibu søndag har flammene lagt over ett tusen kvadratkilometer i aske, ødelagt 1600 hus og over en halv million mennesker er evakuert, på strekningen mellom Santa Barbara og grensen mot Mexico. Dette er den største evakueringen i Californias historie.

Men så lenge den varme vinden blåser med opptil 30 sekundmeter i kastene, er det lite de 6000 brannmennene kan gjøre, annet enn å prøve å hindre brannene i å spre seg.

Blant de mer kuriøse utslagene av brannene er at innspillingen av TV-serier og filmer forstyrres. Ifølge magasinet Hollywood Reporter måtte for eksempel Keith Sutherland og resten av mannskapet droppe to dagers innspilling av serien 24 på marinebasen El Toro.