LARS FROM

Flere tusen har i løpet av sommeren mistet livet i det ekstreme sommerværet som har rammet store deler av verden. De siste dagene er det spesielt Kina og India som har vært rammet: Minst 34 mennesker er omkommet og 1,8 millioner berørt av flommen som har rammet den fattige østlige delstaten Bihar i India. Minst 20 personer har mistet livet i Kina etter at en av de kraftigste tyfonene på flere år har herjet i de sørlige delene av landet.

CICERO Senter for klimaforskning la nylig frem tall som viste at første halvår av 2003 på verdensbasis har vært det tredje varmeste halvåret siden målingene startet i 1880.

Ifølge informasjonssjef Carine Richard-Van Maele fra FNs meteorologiske organisasjon, WMO, bød juni på varmerekorder i både Frankrike og Sveits, mens minst 1400 omkom under en hetebølge i India i mai. I USA kostet et rekordstort antall tornadoer i mai 41 mennesker livet, mens andre områder av det store landet har hatt temperaturer nede i 2 grader og enorme mengder nedbør.

— I juni var det rekordhøye temperaturer over hele det sørlige Frankrike med maksimumstemperaturer på omkring 40 grader. Det ga en gjennomsnittstemperatur på fem-syv grader over det normale for området, opplyser Carine Richard-Van Maele.

— Og i Sveits var juni den varmeste på minst 250 år, lyder det fra WMOs informasjonssjef, som mener den globale oppvarmingen er den mest sannsynlige forklaringen på det ekstreme været.

Ikke minst i Alpene merker man nå for alvor at klimaet er blitt varmere. Pierrick Simond, som jobber som fjellguide i Chamonix ved foten av Mont Blanc, er dypt bekymret for isbreenes fremtid:

— De siste 100 år har isbreene trukket seg 1000 høydemeter lenger opp i fjellene. Og hvert år blir det mindre og mindre snø og is. I dag er juni måned like varm som august var tidligere. Derfor er mange av isbreene i området omkring Mont Blanc i ferd med å smelte helt, fastslo Pierrrick Simond, da han tidligere i sommer viste BT rundt i Mont Blanc-massivet.

For mange har årets sommerferie i det sørlige Europa - også i år - blitt en meget varm affære. Og de kommende år blir det trolig verre.

Siden 1861 har temperaturen på kloden steget med omkring 0,6 grader, og forskerne forventer en ytterligere stigning i løpet av de neste 100 år på opp mot 5,8 grader - eller kanskje enda mer.