-Ifølge de siste rapportene fra bombingen i Kuta er 187 mennesker funnet døde og 132 er skadd. Skjebnen til enkelte andre er fortsatt uviss, sa den indonesiske presidenten Megawati Sukarnoputri på en pressekonferanse søndag morgen.

Ifølge politiet var det en kraftig bilbombe som forårsaket den voldsomme eksplosjonen på feriestedet Kuta Beach lørdag kveld. Bomben rammet de populære utestedene Sari Club og Paddy's, som begge var fulle av mennesker.

Nordmenn skadd

Ifølge politisjefen på Bali, Budi Setyawan, er det store flertallet av de drepte utlendinger. Mange av dem kom fra europeiske land.

-De fleste kommer fra Australia, men det er også britiske, canadiske, tyske og svenske statsborgere blant de døde, opplyser Setyawan til det indonesiske nyhetsbyrået Antara.

Fire norske studenter fikk lettere skader etter eksplosjonen. En av dem er blitt behandlet på sykehus, opplyser norsk UD.

Svenske Jeppe Lindqvist spiste middag på en restaurant 30 meter fra eksplosjonsstedet da det smalt.

-Jeg hørte et voldsom smell, og taket på restauranten falt sammen. Folk sa Bali er det tryggeste stedet for turister, men jeg kan ikke stole på det lenger, sier Lindqvist. Han legger til at han må vente tolv timer før han har mulighet til å forlate øyen.

-Det var forbrente og ødelagte kropper over alt. Det er uforståelig. Det er det frykteligste jeg har sett, sier den franske fotografen Cyril Terrien, som befant seg i Kuta natt til søndag.

Flere bomber

-Bomben var gjemt i en parkert bil. Det er ikke mulig å identifisere bilen, siden den er sprengt i biter, opplyste polititalsmannen Saleh Saaf.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters eksploderte det en svakere bombe rett før bilbomben. Andre meldinger går ut på at det kun var en bombe som eksploderte i Kuta.

Omtrent samtidig med bombeeksplosjonen i Kuta gikk det av en bombe i nærheten av det amerikanske konsulatet på Bali, som ligger i byen Sanur. Ingen ble skadd i eksplosjonen. Nok en bombe eksploderte i Manado på øyen Sulawesi, i nærheten av det filippinske konsulatet. Heller ikke her er det meldt om skadde.

Den australske utenriksministeren Alexander Downer sier hans regjering en tid har vært bekymret for muligheten for terroraksjoner i Indonesia.

-Gruppen Jemaah Islamiyah har forbindelser til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida. De truet med å angripe australiere og amerikanere i Singapore i fjor. Det er mulig at en slik organisasjon står bak angrepet, sier Downer. Indonesiske tjenestemenn har tidligere avvist påstander om at terrornettverket al-Qaida har hatt en celle i landet.

Ikke lenger trygt?

Til nå har Bali vært kjent som et trygt sted, og øyen har vært spart for voldshandlinger av den typen som de to siste årene har rystet det øvrige Indonesia. Bali er viktig for landets økonomi, siden et stort antall vestlige turister hvert år besøker sydhavsparadiset.

Søndag besøkte den indonesiske presidenten Megawati Sukarnoputri de utbombede bygningene i Kuta. Hun sa hennes regjering på det sterkeste fordømte bombeaksjonen. Politisjefen på Bali har lovet å gå av dersom han ikke får tak i de skyldige bak aksjonen innen en måned. USA fordømmer bombeeksplosjonene på den indonesiske øyen Bali og kaller det en «ussel terrorhandling.»

-USAs regjering fordømmer på det sterkeste denne usle terrorhandlingen. Vi tilbyr all mulig assistanse for å sørge for at de skyldige må svare for sine handlinger, heter det i en uttalelse fra den amerikanske ambassaden i Jakarta.

I en uttalelse fra den amerikanske ambassaden i Jakarta heter det at USA vurderer sin tilstedeværelse i Indonesia.

I september ble ambassaden stengt i flere dager på grunn av terrorfrykt. (NTB)

Redningsarbeidere og brannfolk kommer frem til et av eskplosjonsstedene på den populære ferieøya Bali.
FOTO: SCANPIX