Noen timer senere sitter jeg foran pc-en min. Jeg skal begynne på den neste av disse dagboksnotatene BT har bedt meg skrive. For å dobbeltsjekke noe informasjon jeg ønsker å bruke om fødselskirken i Betlehem og dens palestinske menighet, kobler jeg til internett. Der er jeg inne på CNNs hjemmesider. Det denne viktige nyhetsformidleren skriver om kampene i Betlehem gjør at jeg rammes av kvalme. Om Vesten bare visste og forsto hva som egentlig foregår!

Et museklikk, og der kommer dagens viktigste nyhet frem på skjermen: «Minst 10 mennesker drept i en eksplosjon i en buss nær Haifa» Denne byen, med både jødiske og palestinske innbyggere (av Israel kalt arabere), ligger en halv times bilkjøring fra Arrabeh. Tidspunktet som er angitt på internett passer med det tidspunktet da mannen min må ha passert Haifa. Om han fikk passere! Angsten jeg fylles av blander seg med kvalmen. Jeg føler meg dårlig når jeg løper til telefonen. Takk og pris, min mann svarer på mobilen. Han hadde vært omtrent to kilometer fra åstedet, er hel og uskadd, og er ikke blitt stoppet av israelsk politi slik han ble etter selvmordsangrepet i Afula. Men nå kan han ikke snakke mer, trafikken er farlig på veien mot Jerusalem.

Kvalmen sitter fortsatt i halsen når jeg nå skriver dette. Tristheten over all døden rundt meg sitter også tungt i kroppen. Og jeg er redd: Min familie kan bli rammet i neste angrep. Jeg føler meg terrorisert, men likevel: Jeg klarer ikke se på de unge menneskene som utfører selvmordsangrepene som ufølsomme terrorister. Husk: De er barnebarn av palestinere som Israel førte på flukt. Noen av flyktningene kommer for eksempel fra Haifa hvor forfedrene deres hadde bodd bestandig. Hvem kan ikke forstå desperasjonen til de unge palestinerne som vokste opp under israelsk okkupasjon i overfylte, uendelig triste flyktningleirer, mens mennesker fra hele verden kom og bygd hus til seg selv på ruinene av det som inntil 1948 var flyktningenes landsbyer, flyktningenes hjem?

Nå bomber Israel flyktningleirene deres og jevner dem med jorden. De har ingen mulighet til å flykte, ingen hær som forsvarer dem, ingen fremtid!

Hva kan disse menneskene gjøre for at verden skal se uretten som har vært begått og stadig begås mot dem? De ville så gjerne ha levd et liv, hatt en fremtid. Nå sprenger de seg selv, og noen av dem som bor i det området besteforeldrene deres måtte flykte fra, i luften. De gjør det nok delvis, som Israel hevder, i hat. De gjør det nok også delvis, som palestinerne hevder, i håp om at slike angrep vil få Israel til å innrømme at palestinerne også har rett til et verdig liv.

Om angrepene fører noe annet enn død med seg, noe godt for fremtidens mennesker, vet ikke jeg. Jeg vet bare at det skrekkelige og sørgelige som skjedde i Haifa i morges viser at Israels «taktikk» for å få slutt på angrepene ikke har lykkes. Israel må behandle sykdommen, ikke symptomene. Israel må gi fred for å få fred!

I ISRAEL: Hver dag vil Marit Netland levere dagboknotater til Bergens Tidende