Den amerikanske ambassaden i Aten ble fredag morgen utsatt for et rakettangrep, men ingen ble skadd og de materielle skadene var minimale.

– Det var et rakettangrep fra en bygning over gata. Raketten landet inne i et toalett i tredje etasje i ambassaden, opplyser en høytstående polititjenestemann.

En talsmann ved ambassaden opplyser at ingen ble skadd i eksplosjonen.

Raketten trengte inn i bygningen over inngangspartiet og gjorde mindre skader på toalettet. De ytre skadene på bygningen er ifølge øyenvitner små.

– Dette er et svært alvorlig angrep, sa ambassadør Charles Rice til pressefolk utenfor bygningen. Han sa at angrepet var under etterforskning og at ambassaden ville åpne igjen med det første.

Eksplosjonen kunne kjennes godt i nabolaget, og flere vinduer ble knust i andre hus.

– Vi hørte en høy eksplosjon rett før klokken 6, forteller en av naboene til ambassaden.

Gresk antiterrorpoliti var raskt på pletten, og både Atens politimester og landets visepolitisjef var inne i bygningen.

Politiet slo straks ring rundt det amerikanske ambassadeområdet, og stengte også trafikken langs en av Atens hovedgater.

Den amerikanske ambassaden er omgitt av et tre meter høyt stålgjerde og regnes som Atens best beskyttede bygninger. Vakter står ved hver inngang og på alle hjørner rundt bygget.

Det er ikke klart hvem som står bak angrepet. Den venstreorienterte 17. november-gruppa, som i mange år var Hellas’ viktigste sikkerhetstrussel og som sto bak drapene på flere diplomater fra USA og andre land, ble oppløst i 2002.

I november i fjor tok gresk politi i bruk tåregass for å spre demonstranter som marsjerte mot ambassaden i protest mot Irak-krigen.

I februar 1996 var det også et rakettangrep mot ambassaden. Det er ikke kjent hvem som sto bak, og det ble bare gjort mindre skader på tre diplomatbiler og bygninger rundt ambassaden.

USAs ambassadør til Hellas, Charles Ries, møter journalister utenfor ambassaden i Aten.
YIORGOS KARAHALIS
Politifolk samles utenfor ambassadebygningen.
YIORGOS KARAHALIS