Det iranske nyhetsbyrået Fars meldte mandag om en eksplosjon som kunne høres tydelig i Irans tredje største by, Isfahan.

Byens viseborgermester bekreftet hendelsen overfor iranske medier som betegnes som «semi-offisielle», etter at brannvesenet i byen skal ha blitt nedringt av bekymrede beboere i området, skriver aftenposten.no.

Motstridende meldinger om årsak

Senere har ulike iranske medier gitt flere forskjellige forklaringer. Ifølge den israelske avisen Haaretz ble Fars' nyhetsmelding fjernet fra nyhetsbyråets nettsider etter at den ble omtalt i israelske medier.

Den først siterte viseborgermesteren skal også ha benektet å ha hørt om noen eksplosjon i et intervju med det iranske nyhetsbyrået Mehr.

Mehr siterte andre, ikke navngitte, iranske medier på at eksplosjonen skjedde ved en bensinstasjon i en by nær Isfahan, skriver Reuters.

Andre iranske medier siterte offentlige tjenestemenn som hevdet eksplosjonen var en del av en militærøvelse.

General omkom i eksplosjon 12. november

Det er mandag bare to uker siden general Hassan Tehrani Moghaddam og 17 soldater omkom i en eksplosjon ved et militæranlegg utenfor Bidganeh.

Også en offiser i Revolusjonsgarden med ansvar for utviklingen av landets mest avanserte våpen døde i eksplosjonen, ifølge Jerusalem Post.

Hendelsen 12. november førte til spekulasjoner om hvorvidt eksplosjonen kunne være et resultat av sabotasje.

De siste årene har flere eksplosjoner med uklar årsak blitt rapportert fra Iran. Flere forskere og offiserer i Revolusjonsgarden har omkommet i bilbomber og flystyrter.

Har nøkkelrolle i atomprogram

Ved atomanlegget i Isfahan omdannes urankonsentrat til uranheksafluorid, som kan anrikes til atombrensel. Isfahan-anlegget skal ha en nøkkelrolle i landets atomprogram.

Iran hevder at landets atomprogram kun har fredelige formål, men vestlige stormakter frykter at landet er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Aftenposten har tidligere avslørt hvordan Iran jobber systematisk for å skaffe deler, utstyr og teknologi i strid med FNs sanksjoner mot landets atom— og rakettprogram.